VZP: V Jihočeském kraji nám nečinnost vytýkána být nemůže

24.09.2012 16:52

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se důrazně ohrazuje proti mediálním prohlášením, která ji poškozují. Např. hejtman Jiří Zimola veřejně vyjádřil znepokojení nad tím, že VZP vážně ohrožuje existenci nemocnic v Prachaticích a Českém Krumlově a zároveň pojišťovnu obvinil, že se zástupci kraje v této věci nejedná.

VZP: V Jihočeském kraji nám nečinnost vytýkána být nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

„Faktem je, že jednání ve věci optimalizace lůžkového fondu se zástupci Krajského úřadu Jihočeského kraje i s jednotlivými nemocnicemi standardně pokračují už od roku 2011. Těchto jednání se vždy účastnil zástupce VZP ČR a Svazu zdravotních pojišťoven,“ řekla Bronislava Hlachová, ředitelka regionální pobočky VZP.

V jakém stádiu jsou momentálně jednání o počtech lůžek v Jihočeském kraji?
Aktuálně jsou v kraji uzavřeny smlouvy na 2 948 lůžek, což představuje 4,613 lůžka na tisíc obyvatel. VZP v dubnu letošního roku vyzvala poskytovatele zdravotní péče k jednání o rámcových smlouvách a společně se Svazem zdravotních pojišťoven byl předložen v prvním pololetí 2012 jednotlivým nemocnicím v kraji, které poskytují akutní lůžkovou péči, návrh na snížení počtu lůžek.

Musejí snížit lůžka i nemocnice v Českém Krumlově a Prachaticích?
Konkrétně u Nemocnice Český Krumlov, a. s., jsme navrhli snížení o 48 lůžek, nemocnice předala protinávrh na snížení o 25 lůžek. Pokud jde o Nemocnici Prachatice, a. s., bylo navrhováno snížení o 44 lůžek a nemocnice navrhuje snížení o 15 lůžek. U obou nemocnic se návrh týkal lůžek pediatrických, chirurgických a gynekologických. Podíváme-li se na aktuální počet lůžek například chirurgického oddělení, pak obě nemocnice mají vyšší počet  na 1000 obyvatel (Český Krumlov 0,96 a Prachatice 1,14) oproti nemocnicím v Jindřichově Hradci (0,72) nebo v Táboře (0,72). Podobná situace je i u lůžek gynekologických a pediatrických.

Je snižování lůžek opravdu nezbytné?
Vím, že to není lehké pro žádnou ze zúčastněných stran, ale je nutné hledat rezervy v systému veřejného zdravotního pojištění. Proto děláme i nepopulární kroky, které vedou k zamezení plýtvání penězi např. na provoz  poloprázdných lůžkových oddělení v nemocnicích. Cílem je ušetřené prostředky směrovat tam, kde se jich v systému nedostává a současně umožnit nemocnicím,  aby fungovaly efektivněji, zlepšovaly své služby a kvalitu péče o pacienty. V červnu bylo podepsáno Memorandum zdravotních pojišťoven o restrukturalizaci lůžkového fondu.Všechny zdravotní pojišťovny, včetně VZP ČR, se zavázaly k jednotnému postupu v této oblasti. Zájem na optimalizaci lůžkového fondu deklarovalo v Memorandu také Ministerstvo zdravotnictví ČR a restrukturalizace se týká všech zdravotnických zařízení v rámci celé České republiky.

Dospěli jste na jihu Čech v některé nemocnici k dohodě?
K 30.červnu letošního roku došlo k dohodě s Nemocnicí Jindřichův Hradec. Setkali jsme se (VZP ČR a Svaz zdravotních pojišťoven) se zástupci jednotlivých nemocnic v kraji a zástupci Krajského úřadu, kdy jsme podrobně projednali odborná kritéria. Současně jsme potvrdili, že návrhy nemocnic Český Krumlov a Prachatice jsou částečně přijatelné.

Vedení Jihočeského kraje vám přesto vytýká nečinnost…
Z toho, co jsem uvedla, je zřejmé, že VZP ČR v Jihočeském kraji nemůže být nečinnost vytýkána. Všeobecná zdravotní pojišťovna je Memorandem zásadně vázána, a proto důsledně postupuje v jeho intencích. Bylo by krajně nezodpovědné pokračovat v jednáních, která by nemohla vést k úspěšnému závěru bez předchozí dohody napříč zdravotními pojišťovnami. Mediální vystoupení, která napadají postup VZP ČR a vytvářejí dojem, že jsme jediná pojišťovna, která blokuje jednání o uzavření smluv, nás velmi poškozují a považujeme je za čistě účelová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…