VZP: Vyšetřit znaménka je třeba nejen před létem, ale i po něm. Zájem prudce roste

17.10.2019 13:28

Skoro 9 tisíc lidí využilo před letošním létem nabídku VZP, která jim zaplatila běžně nehrazené vyšetření kožních znamének. Hrozí totiž, že se z nich zejména při pobytu na slunci může vyvinout zhoubný nádor – melanom.

VZP: Vyšetřit znaménka je třeba nejen před létem, ale i po něm. Zájem prudce roste
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Lidé si tuto smrtelnou hrozbu uvědomují stále více, zájem o vyšetření proto za posledních pět let stoupl trojnásobně. Odborníci nicméně upozorňují, že znaménka je důležité kontrolovat nejen před letním sluněním, ale následně i po něm. VZP proto až do konce listopadu nabízí svým klientům na toto vyšetření příspěvek 500 korun.

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny kůže. Denně na něj v Česku zemře v průměru jeden člověk. Pokud se onemocnění nezachytí včas, bývá ve většině případů smrtelné. Včasné odhalení dává mnohem vyšší šanci na vyléčení. Prevence je tudíž v tomto případě bez nadsázky životně důležitá.

„Po horkém létě, kdy jsme měli příležitost hřešit na sluníčku, je dobré nechat si vyšetřit znaménka, abychom byli před zimou klidní, že se z nich při slunění nevyvinulo něco zhoubného,“ zdůrazňuje profesor Petr Arenberger, který pracuje jako přednosta dermatovenerologické kliniky a zároveň jako ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Intenzivní osvěta, s níž se VZP snaží vést své klienty k zodpovědnému přístupu ke zdraví, přispěla v posledních letech k nárůstu vyšetření právě i v oblasti prevence melanomu. Ještě v roce 2015 požádalo o příspěvek na tuto prohlídku za celý rok méně než pět a půl tisíce lidí. Letos už to bylo za poloviční dobu 8 867 klientů.

Pět set korun, které VZP zájemcům nabízí, zpravidla pokryje veškeré náklady na vyšetření. Požádat o ně mohou děti i dospělí.

Jak se vyvíjel zájem klientů VZP o příspěvek na vyšetření znamének

Melanom se objevuje nejčastěji na trupu a končetinách, nevyhýbá se ani dalším částem těla. Lidé mnohdy nevěnují probíhajícím změnám na kůži pozornost a jednoduše tak mohou podcenit prvotní příznaky. Znaménko je třeba vyšetřit vždy, když krvácí, svědí, mění barvu a tvar nebo vystupuje nad povrch.

Které části těla napadá melanom nejčastěji – údaje VZP za rok 2018

*Součet je vyšší než celkový počet pojištěnců s melanomem, protože u některých nemocných byla   vykázána lokalizace na dvou a více místech a jsou tudíž započteni do více kategorií. Jde o všechny   klienty, kteří se v uvedeném roce s diagnózou léčili, nejen o nové případy.

Největší zájem o příspěvek na vyšetření znamének projevili za prvních šest měsíců letošního roku klienti VZP z Jihočeského kraje, z Pardubického kraje a z hlavního města Prahy. Podrobně přibližuje zájem ve všech regionech následující tabulka.

Zájem o příspěvek na vyšetření znamének za 1. pololetí 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…