VZP: mírně přibylo klientů s tuberkulózou, očkováno proti ní bylo loni 2 151 dětí

22.03.2015 14:48

Více než 450 milionů korun vydala v loňském roce Všeobecná zdravotní pojišťovna za péči o své klienty s tuberkulózou. Celkem tuto diagnózu lékaři v roce 2014 vykázali u 5 363 klientů VZP, což je oproti roku 2013 nárůst o 1,48 % (5 285). Na rizika, která jsou s touto nemocí spojena, upozorňuje VZP v souvislosti s úterním Světovým dnem boje proti tuberkulóze.

VZP: mírně přibylo klientů s tuberkulózou, očkováno proti ní bylo loni 2 151 dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Povinné plošné očkování proti tuberkulóze bylo ukončeno v roce 2010 a nyní jsou očkovány jen děti z rizikových skupin. Tedy například děti ze zemí, kde je výskyt TBC vyšší než 40 nemocných na 100 tisíc obyvatel, nebo žijí společně s tím, komu byla TBC diagnostikována. Loni bylo takto očkováno 2 151 dětských klientů VZP.

Nejvíce nemocných s tuberkulózou vykázali loni lékaři pojišťovně v Pardubickém kraji (737), následoval Plzeňský kraj (600) a Kraj Vysočina 526). 

 

Vzhledem k přenosu tohoto onemocnění kapénkami se jedná převážně o plicní onemocnění, které ovšem může následně postihnout i klouby, kosti nebo nervový systém. Náklady na péči o nemocné s TBC proto výrazně zvyšují různé přidružené diagnózy.

Z hlediska věku se tuberkulóza objevila loni nejčastěji u lidí mezi 60 a 90 lety (bezmála 3 300 pacientů). Nejméně tato nemoc postihuje děti do 19 let (88 pacientů).

Příznaky nemoci jsou velmi nenápadné a bývají podobné nachlazení. Projevuje se únava, pocení, hubnutí, lehká teplota a kašel. Léčba onemocnění je dlouhodobou záležitostí. U plicní formy je nutná hospitalizace až do průkazného vyléčení. Nemocný je tedy, byť při pouhém podezření na toto onemocnění, hospitalizován v odborných léčebných ústavech, kde mnohdy tráví několik týdnů až měsíců.

Světová zdravotnická organizace upozorňuje na téměř 3 miliony osob po celém světě, které tuto nemoc mají nevědomky, aniž by jim byla diagnostikována. Při cestování do rizikových zahraničních destinací, Afriky, střední Asie, východní Evropy nebo Jižní Ameriky, je třeba důkladně zvážit proočkování proti TBC.

*Náklady na veškerou péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, tedy nejen platby spojené se samotným TBC, ale i úhrady za veškeré přidružené diagnózy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…