VZP vrátila klientům 63 milionů korun

21.11.2013 20:08

Bezmála 63 milionů korun už vrátila VZP zpět lidem, jejichž platby u lékaře či v lékárnách překročily tzv. ochranný limit. Ten stanoví maximální částku, na kterou se mohou u jednoho člověka vyšplhat regulační poplatky a doplatky za léky.

VZP vrátila klientům 63 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Za první tři čtvrtletí letošního roku překročilo tento limit 74 tisíc klientů VZP. Oproti loňsku je to pokles o 33 %. Z toho vyplývá, že lidé nechávají u lékařů a v lékárnách méně peněz.

Z průměrné výše přeplatků v jednotlivých regionech lze usoudit, kde lidé zaplatí za regulační poplatky a doplatky za léky nejvíce. S průměrnou vrácenou částkou 929 korun je na prvním místě Praha, druhé jsou s odstupem střední Čechy (883 Kč). Naopak nejméně lidé platí (a nejméně proto dostávají vráceno) v Jihočeském kraji (789 Kč) a na Zlínsku (792 Kč).

VZP analyzuje důvody, které vedly k meziročnímu poklesu zaplacených a tedy i následně vracených částek. Jedním může být to, že pojišťovna zavedla od března tzv. pozitivní listy – tedy jakýsi seznam, na němž lékařům doporučuje k předepisování ekonomicky nejvýhodnější varianty léků. Vzhledem k tomu, že přípravky z pozitivních listů jsou pro pacienty zásadně bez doplatku, mohou lidé ušetřit a nedostávají se tak snadno nad ochranný limit. Ten je ze zákona 5 tisíc korun, u pojištěnců do 18 let a nad 65 let polovic (tedy 2 500 Kč). VZP vrací každou korunu zaplacenou nad něj.

Odpovědi na nejčastější otázky týkající se započitatelných regulačních poplatků a doplatků za léky najdete v rubrice Otázky a odpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…