Václav Thám na stříbrné minci ČNB

22.10.2015 11:10

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci, která připomene 250 let od narození dramatika, herce a překladatele Václava Tháma, jednu z nejznámějších postav národního obrození. Mince v nominální hodnotě 500 korun bude v prodeji od 21. října 2015.

Václav Thám na stříbrné minci ČNB

Do oběhu bude vydáno 14 300 mincí, z toho 9 400 kusů ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 4 900 kusů v běžné kvalitě. Autorem mince je akademický sochař Michal Vitanovský.

Lícní strana mince nese motiv publika zastoupeného širokou veřejností. Skupinu lidí spojuje fragment znaku s českým lvem a symbolizuje tak jejich vlastenectví. V levé horní části je vyobrazeno dřevěné divadlo Bouda. Na rubové straně pětisetkoruny je pohled Václava Tháma do zrcadla zobrazujícího mužskou tvář (nikoli Thámovu – jeho skutečná podobizna se totiž nedochovala).

Nominální hodnota mince 500 Kč není prodejní cenou; ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Minci razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

Václav Thám patří k nejznámějším osobnostem národního obrození. Svůj život zasvětil oživení českého divadla a literatury. Jeho nejznámějším literárním počinem se stal almanach „Básně v řeči vázané“ z roku 1785. Kromě autora do něj přispěli např. Václav Matěj Kramerius či Václav Stach a svým významem je almanach považován za počátek novočeské poezie. Thám se proslavil také jako autor a překladatel divadelních her – z jeho vlastní tvorby lze jmenovat hru „Břetislav a Jitka aneb Únos z kláštera“, která je vůbec první původní hrou novočeského divadla.

Mince s motivem Václava Tháma uzavírá pětici pamětních stříbrných mincí v nominální hodnotě 500 Kč, které byly součástí emisního plánu na léta 2011 – 2015.

Nadcházející emisní plán představí jako první pětisetkorunu připomínající Vznik Československé národní rady (únor 2016).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…