Ve FN Brno se v roce 2016 narodilo 6182 dětí. Vzrůstá počet dvojčat

21.03.2017 18:36

V roce 2016 bylo ve Fakultní nemocnici Brno na Gynekologicko-porodnické klinice odvedeno 6055 porodů a narodilo se 6182 dětí. Oproti minulému roku došlo k mírnému nárůstu o 77 porodů a 94 novorozenců. Porodnice FN Brno patří mezi největší pracoviště v České republice.

Ve FN Brno se v roce 2016 narodilo 6182 dětí. Vzrůstá počet dvojčat
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Ve FN Brno se narodilo téměř 50% všech dětí v Jihomoravském kraji a potvrdila se skutečnost, že toto pracoviště patří dlouhodobě k největším porodnickým klinikám v České republice. V rámci kliniky působí také Perinatologické centrum, které se zabývá koncentrací závažných porodnických komplikací, především předčasných porodů a dalších mateřských onemocnění. Kromě toho poskytuje i běžnou porodnickou péči nejen pro region Brna, ale i celého Jihomoravského kraje. Na činnosti Perinatologického centra se podílí Gynekologicko–porodnická klinika a Neonatologické oddělení FN Brno.

V loňském roce bylo 1315 těhotenství ukončeno císařským řezem, což tvoří 21,7 procent z celkového počtu porodů. Oproti předchozímu roku se jedná o téměř dvou procentní pokles. Pracoviště je dlouhodobě zaměřeno na snižování zbytečných císařských řezů. Více než 3 procenta porodů bylo ukončeno jinou extrakční operací jako jsou kleště nebo vakuumextraktor.

Z celkového počtu porodů bylo 19,1% vyvoláváno a u 27% byla využita epidurální analgezie.

Počty nedonošených porodů

Počty nedonošených novorozenců zůstávají obdobné, ještě více se zdokonalila koncentrace těchto případů do našeho perinatologického centra. V kategorii novorozenců s extrémně nízkou porodní hmotností (méně než 1 000 gramů) jsme dosáhli absolutní 100% koncentrace, tzn., že všech 45 extrémně nezralých Jihomoravského kraje bylo porozeno ve FN Brno. Této skutečnosti bylo dosaženo dokonalým naplněním organizačních opatření včetně „transportu v děloze“.

Vzrostl počet dvojčat

Rok 2016 znamenal po 6 letech snižujícího se výskytu porodu dvojčat opět nárůst (meziročně ze 130 na 152 porodů), pro který ještě nemáme jednoznačné vysvětlení a čekáme na dubnové uveřejnění celorepublikových statistických ukazatelů.

Naši prioritu představuje snižování nemocnosti a zdravotních následků perinatálních rizik, výsledky péče roku 2016 prokazují úspěšný trend.

Kontakt rodičů s dítětem

Další prioritou je snaha o individuální přístup během porodu a zajištění neustálého kontaktu rodičů s jejich dítětem. Zdravým a donošeným novorozencům toto základní právo a potřebu uspokojujeme již mnoho let. V posledních letech se snažíme rozšířit možnosti společného pobytu matka - dítě i těm nejzranitelnějším a nejkřehčím miminkům, které přicházejí na svět předčasně nebo se rodí s nejrůznějšími zdravotními komplikacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…