Ve Stráži pod Ralskem vyroste Membránové inovační centrum

23.08.2012 17:01

Ve Stráži pod Ralskem byla 22. srpna odpoledne slavnostně zahájena stavba Membránového inovačního centra, jehož cílem je podpořit aplikační výzkum a zavádění membránových separačních procesů do různých průmyslových odvětví v ČR i v zahraničí. Poklepu základního kamene se zúčastnili ministr školství Petr Fiala, hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, rektoři tří vysokých škol, ředitelé dvou ústavů Akademie věd ČR a zástupci průmyslové sféry.

Ve Stráži pod Ralskem vyroste Membránové inovační centrum
Foto: Archiv
Popisek: Studie Výzkumného a vývojového centra MEMBRAIN v Stráži pod Ralskem

Projektový záměr, jehož rozpočet dosahuje výše 512 milionů korun, realizuje za podpory Evropského fondu regionálního rozvoje a ministerstva školství výzkumná organizace MemBrain, která je součástí holdingové skupiny MEGA.

Podle plánovaného harmonogramu bude realizace celého projektu probíhat do konce roku 2014. „Architektonicky zajímavá a zároveň ryze účelová budova bude stavebně dokončena v listopadu příštího roku,“ říká Robert Špott, výkonný ředitel společnosti SYNER, která je generálním dodavatelem stavby. Pětipodlažní budova Membránového inovačního centra nabídne užitnou plochu 3 858 m2. Dojde samozřejmě i k vybavení analytických, technologických a mobilních laboratoří, které postupně zahájí zkušební provoz, jenž poběží do června 2014.

Stavaři budou rovněž nedílnou součástí zkušebního provozu. „Membránové centrum už z podstaty své činnosti vyžaduje špičkové technologie v laboratořích a pro provoz bude jen přínosem, jestliže se implementace vysoce specializované technologie budou účastnit také odborníci ze stavebnictví,“ vysvětluje Špott.

Membránové inovační centrum

Společnost MemBrain projekt realizuje v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace za podpory EU a ministerstva školství. Rozpočet dosahuje výše 512 milionů korun. Centrum se zaměřuje na výzkum v oblasti výzkumu membrán, membránových modulů a zařízení a membránových separací kapalin i plynů. Cílem je efektivní propojení výzkumu a průmyslové sféry. Nové výrobky a technologie se uplatní jak u výrobců a dodavatelů membrán a membránových technologií, tak u koncových uživatelů v potravinářství, v energetickém průmyslu, při čištění odpadních vod, v automobilovém průmyslu při elektroforetickém lakování a v neposlední řadě v nově se rozvíjející oblasti čištění bioplynu a membránových separacích plynů obecně. Membránové inovační centrum bude zaměstnávat až 56 pracovníků, převážně vysokoškolsky vzdělaných.

SYNER

Stavební společnost SYNER má v oblasti výrobních závodů i výzkumných center bohaté zkušenosti. V loňském roce např. dokončila provozní areál Výzkumného ústavu textilních strojů v Liberci, letos pak Protonové terapeutické centrum v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…