Ve vozech DPMČB se ruší nástup předními dveřmi po dvacáté hodině

25.06.2014 16:30

Od července bude v budějovické MHD možný nástup všemi dveřmi. Dopravce tak chce cestujícím usnadnit a urychlit jejich odbavení.

Ve vozech DPMČB se ruší nástup předními dveřmi po dvacáté hodině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží, ilustrační foto

Od 1. července 2014 vstupují v platnost nové Smluvní přepravní podmínky na linkách městské hromadné dopravy provozovaných Dopravním podnikem města České Budějovice.

Hlavní změnou je zrušení povinnosti nástupu výhradně předními dveřmi mezi 20. hodinou večerní a 4. hodinou ranní a nutnosti předložit při nástupu v této době jízdní doklad ke kontrole řidiči. Místopředseda představenstva českobudějovického dopravního podniku Slavoj Dolejš vysvětluje důvody této změny: „Mnohdy se stávalo, že nástup předními dveřmi večer zdržoval odbavení cestujících a například návštěvníci města neznalí místních poměrů o této povinnosti někdy nevěděli. Zbytečně tak vznikaly komplikace, které nejsou v zájmu dopravce ani veřejnosti“.

Neznamená to však, že dojde k oslabení kontroly jízdních dokladů. Ve večerních hodinách naopak bude posílena přepravní kontrola pomocí revizorů a cestující se jí nevyhnou ani v nočních linkách. Vzhledem k počtu cestujících bez platného jízdního dokladu je to bohužel nutné. Povinnost nástupu předními dveřmi zůstává v platnosti pouze v případě, že si chce cestující zakoupit jízdenku přímo u řidiče, a to celodenně.

Dalšími drobnějšími změnami smluvních přepravních podmínek jsou například upřesnění podmínek přepravy cestujících s kompenzačními pomůckami srovnatelnými s invalidními vozíky či asistenčních a vodících psů. Nově je také zakázáno bez souhlasu dopravce provozovat ve vozidlech MHD reklamní, podnikatelskou nebo jinou výdělečnou činnost, což někdy obtěžovalo cestující.

Tradice městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích sahá až do roku 1909, kdy ve městě začaly jezdit první dopravní prostředky pro hromadnou přepravu cestujících. Současný poskytovatel služeb městské hromadné dopravy, Dopravní podnik města České Budějovice, a.s., zajišťuje přepravu cestujících na celém území města a v 18 příměstských obcích v jeho blízkém okolí. Společnost vznikla 1. září 1997 z tehdejšího Dopravního podniku města Českých Budějovic, s.p. Jediným akcionářem je Statutární město České Budějovice. Ucelený systém městské hromadné dopravy je v současnosti tvořen autobusovou a trolejbusovou trakcí. Dopravní podnik města České Budějovice disponuje moderním vozovým parkem, který čítá na 83 autobusů a 57 trolejbusů. Tato vozidla zajišťují provoz na 14 autobusových a 8 trolejbusových linkách. Ročně najedou přibližně 5,7 mil. kilometrů a přepraví 38 mil. cestujících. Provoz společnosti zajišťuje 384 zaměstnanců. Základní kapitál společnosti je 485,5 mil. Kč, celkové roční výnosy včetně úhrady prokazatelné ztráty činí 406,7 mil. Kč.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…