Vědecká činnost na UJAK: výzkum, inovace i mezinárodní vědecké konference

25.06.2012 17:06

Univerzita Jana Amose Komenského Praha je nejstarší a co do počtu studentů největší soukromou univerzitou v Česku. Za více než deset let svého fungování dokázala svým studentům nabídnout široké spektrum atraktivních oborů.

Vědecká činnost na UJAK: výzkum, inovace i mezinárodní vědecké konference
Foto: Redakce
Popisek: UJAK

Nedílnou součástí fungování každé univerzity je vědecká činnost. A Univerzita Jana Amose Komenského Praha se v tomto ohledu rozhodně nemá za co stydět.

V období svého vzniku se UJAK, tehdy ještě Vysoká škola Jana Amose Komenského, zaměřovala především na výzkumné aktivity v pedagogických vědách, specificky ve speciální pedagogice a vzdělávání dospělých, a v oblasti nových vzdělávacích forem a metod. „Toto zaměření je logické, právě speciální pedagogika a vzdělávání dospělých byly a jsou jedním z hlavních oborových pilířů UJAK,“ popisuje prorektor pro rozvoj, vědu a zahraniční styky Doc. RNDr. Petr Kolář, CSc.

Vzdělávání a pomoc handicapovaným

Mezi výzkumnými projekty v tomto počátečním období rozvoje vysoké školy patřila mezinárodní spolupráce v programech Socrates a Leonardo da Vinci, stejně jako účast ve výzkumných projektech financovaných slovenskými agenturami VEGA a KEGA.

Vědecké projekty řešené na UJAK byly úspěšné, a tak není divu, že v dalším období, vymezeném zhruba léty 2006-2008, UJAK výrazně uspěla v rozvojových a inovačních projektech Evropského sociálního fondu. Opět dominovala pedagogická témata se zvláštním zřetelem k potřebám znevýhodněných a handicapovaných, ale také projekty pro inovaci vysokoškolských studijních programů.

Od roku 2009 až do dnešních dnů se UJAK orientuje na posílení základního a aplikovaného výzkumu. O tom svědčí úspěšně řešené projekty Grantové agentury ČR, vedení mezinárodního projektového konsorcia v rámci programu Tempus nebo účast v programu Bezpečnostního výzkumu Ministerstva vnitra. Při tom UJAK rozšiřuje svou vědeckou působnost od tradičních pedagogických oborů na obory ekonomické a manažerské i bezpečnostní. UJAK nezanedbává ani rozvojové a inovační projekty, v současnosti je nejvýznamnějším z nich ambiciózní inovace několika studijních oborů zaměřená na vytváření jejich společného studijního základu a distanční formu studia.

Vědecké konference i aplikovaný výzkum

„Vedle výzkumné činnosti samozřejmě UJAK pořádá řadu vědeckých konferencí, besed a setkání odborníků. Zatím poslední akcí bylo odborné diskuzní setkání Stárnutí a stáří – aktuální problémy a jejich reflexe v teorii a praxi, kterého se zúčastnili například zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a mnoho dalších odborníků z praxe,” popisuje docent Kolář.

Řada výzkumných projektů v současnosti probíhá, přípravou dalších se nyní univerzita zabývá. „Jedná se zejména o projekty aplikovaného výzkumu zaměřené na evropská hospodářskosprávní studia, bezpečnostní obory a mediální studia, projekty základního výzkumu ve speciální pedagogice a andragogice,“ uzavírá docent Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas uspěl s nominací skladby Františka Chaloupky na International Rostrum of Composers 2024

13:21 Český rozhlas uspěl s nominací skladby Františka Chaloupky na International Rostrum of Composers 2024

Kompozice Alegory of the Cave II od současného skladatele Františka Chaloupky, kterou Český rozhlas …