Velvyslanectví Ázerbájdžánské republiky: Spravedlnost pro Chodžaly

27.02.2021 17:01

V pátek 26. února se mladí Ázerbájdžánci žijící v Praze sešli u sídla Parlamentu České republiky k pietnímu vzpomínkovému shromáždění pod heslem “Spravedlnost pro Chodžaly”.

Velvyslanectví Ázerbájdžánské republiky: Spravedlnost pro Chodžaly
Foto: Velvyslanectví Ázerbájdžánské republiky
Popisek: Ázerbájdžánci žijící v Praze si připomněli tragédii, která se odehrála v Náhorním Karabachu

Připomněli si tak tragédii, která se odehrála před 19 lety: Dne 26. února 1992, arménské vojenské jednotky zničily v ázerbájdžánském regionu Náhorní Karabach město Chodžaly a dopustily se masakru na nevinném civilním obyvatelstvu. Výsledkem útoku bylo zabití 613 civilistů včetně 106 žen, 63 dětí a 70 seniorů. 1275 obyvatel bylo vzato za rukojmí, 150 lidí je dodnes nezvěstných.

Parlamenty ve 14 zemích (včetně zahraničního výboru PČR) stejně jako 20 států USA přijaly rezoluce odsuzující masakr v Chodžaly.

V dubnu 2010 Evropský soud pro lidská práva kvalifikoval jednání těch, kteří se dopustili vpádu do Chodžaly, jako “zvlášť závažné činy, které můžou naplnit míru válečných zločinů a zločinů proti lidskosti”.

Jménem tisíců Ázerbájdžánců žijících v České republice předali mladí Ázerbájdžánci výzvu českému parlamentu. V ní českým zákonodárcům poděkovali za odsouzení masakru v Chodžaly a požádali parlament o podporu pro konání soudního procesu s pachateli masakru na neozbrojených ázerbájdžánských občanech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…