Veřejné konzultace k třetímu národnímu akčnímu plánu Partnerství pro otevřené vládnutí byly zahájeny

07.05.2016 16:14

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a zároveň předseda Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí zahájil veřejné konzultace k příležitosti tvorby třetího Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2016 až 2018. Veřejnost má možnost uplatnit své připomínky do 16. května 2016.

Veřejné konzultace k třetímu národnímu akčnímu plánu Partnerství pro otevřené vládnutí byly zahájeny
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

V pondělí 25. dubna 2016 byly zahájeny veřejné konzultace, ve kterých veřejnost získává možnost vyjádřit se k celkovému návrhu Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2016 až 2018 (dále jen „Akční plán“). Spuštění veřejných konzultací k návrhu Akčního plánu navazuje na první fázi konzultací, které proběhly v průběhu února 2016 a na kterých měla veřejnost možnost navrhovat nové závazky. Tyto návrhy byly následně představeny na workshopu, kterého se zúčastnili zástupci ministerstev, zájmových skupin, neziskových organizací i akademické obce. Na základě spolupráce mezi těmito skupinami vznikl materiál Akčního plánu, který je umístěn na webových stránkách www.korupce.cz. Veřejnost má možnost zasílat připomínky k tomuto materiálu do 16. května 2016 elektronickou poštou, a to na adresu ogp@vlada.cz. Osoby, které zašlou své připomínky, budou následně pozvány na workshop určený k jejich vypořádání, který se bude konat dne 20. května 2016 v budově Úřadu vlády ve Strakově akademii

Závazky navrhované v Třetím Akčním plánu reagují na 4 z celkových 5 tzv. velkých výzev iniciativy Partnerství pro otevřené vládnutí (OGP) – zlepšování veřejných služeb, zvyšování veřejné integrity, hospodárnější nakládání s veřejnými zdroji a nově vytváření bezpečných komunit. Některé z obsažených závazků, jako implementace zákona o státní službě a otevírání datových sad, jsou závazky, které vzhledem ke své složitosti navazují na závazky z předchozích akčních plánů. Nově jsou obsaženy závazky týkající se vytvoření strategie otevřeného přístupu k vědeckým informacím, podpora dobrovolnictví a posilování bezpečnosti na místní úrovni. Všechny závazky mají svým obsahem vliv na občanskou společnost, což je také jedna z podmínek iniciativy OGP.

Více informací o mezinárodní iniciativě OGP i podklady k tvorbě Akčního plánu naleznete na webové stránce www.korupce.cz.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…