Veřejný ochránce práv: Aktuální podmínky vstupu českých občanů na území České republiky

10.04.2021 7:34

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková zahájila šetření ve věci podmínek vstupu českých občanů na území České republiky stanovených současnými epidemickými opatřeními.

Veřejný ochránce práv: Aktuální podmínky vstupu českých občanů na území České republiky
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Ministerstvo zdravotnictví aktuálně stanovuje několik podmínek pro vstup do země. Jednou z nich je nutnost doložit potvrzení o testu na COVID-19 s negativním výsledkem již před vstupem na území České republiky, a to v případě, že osoba cestuje ze země se středním, vysokým nebo velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Opatření současně nařizuje mezinárodním dopravcům neumožnit cestu těm cestujícím, kteří nepředloží potvrzení o testu, nebo diplomatickou nótu o nemožnosti zajistit si provedení testu v zemi odjezdu. Zástupkyně ombudsmana se v této věci obrátila na Ministerstvo zdravotnictví.

Zástupkyně se rozhodla šetřit podmínky vstupu v souvislosti s právem občanů na vstup na území České republiky podle Listiny základních práv a svobod, podle Protokolu č. 4 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod a Mezinárodního paktu o občanských a politických právech. Listina zakotvuje právo každého občana na svobodný vstup na území České republiky, podle Protokolu č. 4 platí, že nikdo nebude zbaven práva vstoupit na území státu, jehož je občanem.

Během předchozích opatření bylo možné test absolvovat až po návratu do země nebo zvolit možnost karantény. Na zástupkyni se v této věci obrátilo několik stěžovatelů, zahájila proto šetření a obrátila se s dotazy žádajícími zdůvodnění přijatých opatření na Ministerstvo zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…