Veřejný ochránce práv: Příručka antidiskriminačního práva pro vzdělávání sociálních pracovníků a pracovnic

27.09.2020 20:32

Lidé, kteří se setkávají s diskriminací, jsou často v kontaktu se sociálními pracovníky a pracovnicemi. Ti by jim měli nejen pomáhat, ale také je podpořit, aby se uměli bránit, pokud jsou porušována jejich práva nebo jsou diskriminováni.

Veřejný ochránce práv: Příručka antidiskriminačního práva pro vzdělávání sociálních pracovníků a pracovnic
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

To ovšem předpokládá, že sociální pracovníci umí diskriminační praxi rozpoznat, znají možnosti řešení, ví, na který kontrolní orgán se obrátit apod.

Kancelář veřejného ochránce práv nejprve v rámci bezplatné podpory při přípravě výuky antidiskriminačního práva připravila v roce 2017 pro Asociaci vzdělavatelů v sociální práci dva semináře, na nichž se vzdělavateli diskutovali konkrétní i modelové případy s problematikou diskriminace, vysvětlovali na nich jednotlivé aspekty diskriminačního jednání, společně hledali řešení. Na semináře nyní ombudsman navazuje vydáním příručky antidiskriminačního práva pro vzdělavatele v sociální práci.

Jejím smyslem je usnadnit vyučujícím přípravu výuky budoucích sociálních pracovníků a pracovnic v otázkách ochrany před diskriminací. Příručka pokrývá oblasti, v nichž se sociální pracovníci a pracovnice s diskriminací setkávají nejčastěji, tedy oblasti bydlení, vzdělávání, zaměstnání, zdravotní péče, zboží a služeb. Obsahuje řadu modelových případů s řešením doplněným o vysvětlení situace a nechybí ani další úlohy a náměty pro praktické využití ve výuce. Příklady a úlohy jsou individualizované na úkoly a možnosti sociálních pracovníků, cílem je naučit sociální pracovníky a pracovnice rozpoznávat diskriminační jednání a vědět, jak se mu dá čelit.

Příručka pro vzdělavatele v sociální práci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…