Veřejný ochránce práv: Zpráva o stavu romské menšiny v České republice za rok 2021

08.01.2023 15:55 | Tisková zpráva

Veřejný ochránce práv připomínkoval aktuální Zprávu o stavu romské menšiny v České republice za rok 2021.

Veřejný ochránce práv: Zpráva o stavu romské menšiny v České republice za rok 2021
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Vadilo mu například, že autoři Zprávy zařadili jeho snahu o širší diskuzi o tématech spojených s romskou menšinou do kapitoly týkající se takzvaného anticiganismu, tedy po bok případů slovních či fyzických útoků na Romy.

Podobně nelze podle ombudsmana paušálně jako anticiganismus hodnotit třeba diskuzi o tématu vyloučených lokalit: „Dle mého názoru by kritické poukazy, které ve vztahu k vyloučeným lokalitám čas od času zaznívají ve veřejném prostoru, neměly být obecně a bez hlubší a věcné analýzy považovány za projevy anticiganismu a diskriminace,“ uvedl Stanislav křeček v připomínkách ke Zprávě o stavu romské menšiny za rok 2021.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Upozornil také, že ve Zprávě postrádá komplexní zpracování problematiky vyloučených lokalit. Podle Úřadu vlády, který připomínky ke Zprávě vypořádával, je cílem Zprávy přiblížit aktuální situaci Romů v České republice v konkrétním období, tedy v roce 2021. Protože autoři Zprávy za příslušný rok nové relevantní informace o vývoji v oblasti sociálně vyloučených lokalit neměli, toto téma ve Zprávě samostatně neanalyzovali.

V části zprávy týkající se podnětů s námitkou diskriminace z důvodu romské etnicity, se kterými se lidé obrací na veřejného ochránce práv, požádal ombudsman o upřesnění, že ne vždy je diskriminace vyvolaná anticiganismem. V roce 2021 dostal ombudsman celkem 22 podnětů, ve kterých stěžovatelé namítali diskriminaci z důvodu romské etnicity. Z toho v 17 podnětech namítali diskriminaci v některé z oblastí, které pokrývá antidiskriminační zákon. Nejvíc podnětů mířilo na bydlení (10 podnětů) a práci a zaměstnání (5 podnětů). Jeden podnět se týkal sociální oblasti a jeden zdravotní péče. Z oblastí mimo působnost antidiskriminačního zákona se většina podnětů s námitkou diskriminace z důvodu romské etnicity týkala sociálního zabezpečení.

Veřejný ochránce práv se v rámci monitorování rovného zacházení a ochrany před diskriminací věnuje mimo jiné tématu vzdělávání romských dětí. Na podzim 2021 uspořádal kulatý stůl s nevládními organizacemi věnujícími se této problematice. V monitorovací zprávě (ZDE) pak shrnul například dostupná data MŠMT o počtech romských žáků vzdělávaných v programech se sníženými nároky nebo romských dětí účastnících se předškolního vzdělávání. Upozornil také (ZDE), že podle odborníků nemusí zastaralá diagnostika v pedagogicko-psychologických poradnách u romských žáků správně odlišit vrozené rozumové schopnosti a vliv prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…