Větrné elektrárny u Janova a Věžnic oblehly stovky návštěvníků

19.06.2012 9:20

V rámci sedmého ročníku Dne otevřených dveří dorazilo v sobotu k větrným elektrárnám u Janova a Věžnic za krásného počasí téměř šest stovek návštěvníků. Kromě silných zážitků a nových poznatků si někteří z nich odnesli i hodnotné výhry z průběžně probíhajících soutěží.

Větrné elektrárny u Janova a Věžnic oblehly stovky návštěvníků
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V sobotu opět po roce dorazily stovky zájemců o obnovitelné zdroje energie k větrným elektrárnám u Janova (poblíž Litomyšle) a Věžnic (nedaleko Polné). Odborný výklad, prohlídka interiéru elektráren, možnost občerstvení i soutěže o zajímavé ceny – to vše v kombinaci s krásným, ale větrným počasím bylo mocným magnetem pro zhruba 600 návštěvníků, kteří pod točící se „větrníky“ dorazili. Stalo se tak v rámci Dne otevřených dveří, který pořádá Česká společnost pro větrnou energii ve spolupráci s Evropskou asociací pro větrnou energii (EWEA) u příležitosti Světového dne větru.

Teprve podruhé se veřejnosti otevřely větrné elektrárny z dílny českého výrobce Wikov Wind stojících u Janova. Návštěvníků, kteří se ke strojům sjížděli z blízkého okolí i hodně vzdálených míst, bylo za celý den celkem 300. „Silný zájem veřejnosti nás těší a zároveň zavazuje do dalších ročníků. Věříme, že lidem se u nás líbilo a tato akce přispěje k větší informovanosti veřejnosti o fungování a přínosu větrných elektráren,“ říká Oldřich Kožušník, generální ředitel společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZE), která větrné elektrárny provozuje.

obr. - VtE VěžniceU Janova vyrábí od roku 2009 ekologickou elektřinu dvojice českých strojů Wikov W 2000 SPG. Každá z dvojice elektráren od výrobce Wikov Wind, a.s., má instalovaný výkon 2 MW, hmotnost 275,7 tun, rotor o průměru 80 metrů a celkovou výšku 120 metrů.

Podobný zájem místních obyvatel i turistů provázel sobotní den také na „větrnících“ u Věžnic na Vysočině, které jsou v posledních letech tradičním místem setkávání zájemců o obnovitelné zdroje energie. „Je dobře, že lidé z širokého okolí si sem opakovaně nacházejí cestu. Podle stále odbornější povahy otázek návštěvníků je také vidět, že povědomí o významu větrných elektráren průběžně stoupá,“ připomíná specialista rozvoje ČEZ OZE Pavel Prchal, jenž vedl exkurze u zdejších elektráren.

U Věžnic vyrábějí elektřinu německé větrné elektrárny RE power MM92. Každý stroj disponuje instalovaným výkonem 2,05 MW, hmotností 254,8 tun, rotorem o průměru 92,5 metru a celkovou výškou 126,3 metru.

Skupina ČEZ vyrábí v České republice stoprocentně čistou a ekologickou energii ve vodních elektrárnách, fotovoltaických a větrných zdrojích. Aktivní je také v oblasti spalování biomasy a využití energie bioplynu.

Instalace zdrojů 100% čisté ekologické energie je zároveň v souladu s vizí FUTUR/E/MOTION, kterou Skupina ČEZ deklarovala záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji.

Více informací

  •     www.cez.cz/obnovitelnezdroje
  •     www.pro-vetrniky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…