Vězeňská služba: Nalezené pohřebiště politických vězňů ve Vazební věznici Praha Pankrác

15.06.2023 22:02 | Tisková zpráva

Bývalé popraviště za nemocnicí ve Vazební věznici Praha Pankrác se stalo místem, kam byly po roce 1961 vysypávány urny s ostatky popravených osob a zemřelých vězňů, které byly od roku 1949 deponovány v pankrácké věznici. Výsledky archeologického výzkumu a expertízy nalezených kostních úlomků představil v pondělí na tiskové konferenci historik vězeňské služby Aleš Kýr, ředitel Archeologického ústavu AV ČR Jan Mařík a Alena Šimánková z Národního archivu. Podle odhadů se na místě nacházejí ostatky více než 80 politických vězňů a nezjištěného počtu popravených kriminálních pachatelů, nacistických zločinců a kolaborantů a dalších vězňů, kteří zemřeli v různých věznicích.

Vězeňská služba: Nalezené pohřebiště politických vězňů ve Vazební věznici Praha Pankrác
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Výzkum provedli pracovníci Archeologického ústavu AV ČR loni v říjnu. V odebraných vzorcích zeminy bylo laboratorně zjištěno větší množství drobných úlomků kostí, jejichž spálení odpovídá kremační teplotě. Toto zjištění potvrdilo badatelsky zdůvodněný předpoklad, že v roce 1961 zde byly vysypány urny popravených osob a zemřelých vězňů, které byly od roku 1949 deponovány v pankrácké věznici.

Vysypání uren a smísení popela se zeminou bylo provedeno na základě rozkazu ministra vnitra, podle kterého bylo možno tímto způsoben ničit urny uložené déle než jeden rok. Badatelsky zdůvodněný předpoklad byl výsledkem  projektu k identifikaci míst uložení nevydaných ostatků popravených a vězňů v letech 1948 – 1965, který realizoval Kabinet dokumentace a historie VS ČR ve spolupráci Národním archivem ČR. Z výsledků projektu vyplývá, že na bývalém pankráckém popravišti bylo vysypáno 44 uren s ostatky odpůrců komunismu a 43 uren politických vězňů, kteří zemřeli ve vězeňské nemocnici. Dále zde byly vysypány nevydané urny popravených kriminálních pachatelů, nacistických zločinců a kolaborantů. Prostor bývalého pankráckého popraviště by se tak měl stát dalším čestným pohřebištěm vedle čestných pohřebišť v Praze – Ďáblicích a v Motole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…