Vězeňská služba si připomněla Den veteránů

12.11.2021 8:24 | Tisková zpráva

Na 7500 příslušníků a zaměstnanců Vězeňské služby ČR, kteří byli včera ve službě či v práci, si připnutím květu vlčího máku na uniformy či oděvy připomnělo mezinárodní Den válečných veteránů, který se tradičně slaví 11. listopadu v den výročí ukončení první světové války.

Vězeňská služba si připomněla Den veteránů
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

"Den 11. listopadu nevnímám jen jako datum v kalendáři. Den válečných veteránů, který připadá právě na tento den, pro mě jako pro bývalého vojáka a účastníka několika zahraničních misí představuje vzácnou příležitost připomenout si památku hrdinných válečných veteránů všech historických vojenských konfliktů, stejně jako vzdát hold všem veteránům novodobým," uvedl Rudolf Máša, první zástupce ředitele Věznice Odolov, který je jedním z několika válečných veteránů, kteří slouží ve vězeňské službě.

"11. listopad pro mě neznamená jen možnost projevit úctu všem statečným vojákům, ale zároveň si vzpomenu na své spolubojovníky a kamarády, kteří se už za svými blízkými nikdy nevrátí. Společně se svými současnými kolegy si dnes připomínáme odkaz skutečných hrdinů a velice mě těší, že ani Vězeňská služba ČR není ke Dni válečných veteránů lhostejná," dodal.

I v minulých letech si mnohé věznice a vazební věznice Den válečných veteránů připomněli. Letos poprvé se do této akce ale aktivně zapojila celá Vězeňská služba ČR. Dnem veteránů se stal 11. listopad, který je výročním dnem konce první světové války. Tento den se se po celém světě připomíná jako památka na všechny, kdo zemřeli ve válečných konfliktech.

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. To má svůj původ v básni Na flanderských polích, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. Vlčí mák jako symbol pro padlé vojáky 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig jako předseda Nadace veteránů vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…