Víno z Kobylí: Nový trend v pití vína - Lidé si stále častěji připíjejí frizzante

13.02.2014 15:30

Lidé v České republice objevují na trhu s vínem nový fenomén. Velkým hitem se v poslední době stává místo klasických sektů, jemně perlivé víno frizzante. Zejména mladí lidé chtějí slavnostní chvíle spojovat s novějšími druhy vína. Zájem o frizzante podle vinařů v poslední době roste, v těchto dnech navíc začala poptávka ještě stoupat kvůli blížícímu se svátku svatého Valentýna. Nejlépe chutná podchlazené. Odborníci navíc radí přidat do skleničky kompotovanou meruňku.

Víno z Kobylí: Nový trend v pití vína - Lidé si stále častěji připíjejí frizzante
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Jemně perlivá vína frizzante se vyrábějí jinou metodou než klasické sekty. „Frizzante není tolik perlivé. Jde o mladé ovocité svěží víno, do kterého se před tím, než se naplní láhve, přidá pro osvěžení trochu oxidu uhličitého. U klasických sektů je oxidu uhličitého více, protože vzniká kvašením v tancích či v láhvích,“ vysvětluje technolog Vína z Kobylí Marcel Lanžhotský. Zájem podle vinařů roste z několika důvodů. „V současné době se o víně hodně mluví i píše, a tak se lidé snadněji dostávají k informacím o novinkách. Navíc roste obliba vína u zástupců mladé generace, kteří uvítají frizzante kvůli tomu, že je svěží a obsahuje menší procento alkoholu,“ doplňuje technolog  Vína z Kobylí. Frizzante má většinou od 10 do 12,5 procenta alkoholu. Diskutovat o nových slavnostních nápojích se začalo i na sociálních sítích. „Zaregistroval jsem, že byla vytvořená speciální skupina příznivců tohoto vína na facebooku. Je to zřejmě módní vlna, která oslovila zejména mladší generaci. Je dobře, že dorazila i k nám,“ prozradil student ČVUT Tomáš Minařík. Vinaři se každopádně shodují v tom, že módní vlně se bude zřejmě dařit i nadále a vín frizzante bude rychle přibývat.

Šampaňské

Šampaňské víno je šumivé víno. V láhvi se při výrobě vyvolá sekundární kvašení vína, čímž vzniká oxid uhličitý. Víno s označením Champagne se může, ale vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne.

Sekt

Sekt je alkoholický nápoj, který je vyráběn primárním či sekundárním kvašením vína ve speciálních tancích, v případě dražších sektů kvašením v láhvích. Během tohoto procesu vzniká oxid uhličitý. Sekt se může vyrábět v jakékoli oblasti.

Frizzante

Jemně perlivé víno, u jehož výroby nevzniká oxid uhličitý kvašením, ale je přidáván těsně před naplněním láhví, aby dodal vínu svěžest. Na rozdíl od sektu či šampaňského, obsahuje podstatně menší množství oxidu uhličitého. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…