Virtuální výstava k 65. výročí založení Památníku národního písemnictví

11.01.2019 8:59

Památník národního písemnictví připravil ve spolupráci se Slovenskou národní galerií v Bratislavě virtuální projekt, v němž představuje 65 nejvýznamnějších dokumentů ze svého sbírkového depozitáře. Virtuální výstava vznikla k 65. výročí založení Památníku národního písemnictví a představuje to nejvýznamnější, co Památník národního písemnictví ve své sbírce má.

Virtuální výstava k 65. výročí založení Památníku národního písemnictví
Foto: prague.eu
Popisek: Památník národního písemnictví

Návštěvníci výstavy 65 unikátůsi v klidu svého domova mohou prohlédnout například dopis Boženy Němcové Karlu Němcovi z 13. listopadu 1856, cestovní pas Heinricha Manna nebo dosud nepublikovaný 42. dopis Václava Havla manželce Olze. Vybraných 65 unikátů Památníku národního písemnictví je zveřejněných na adrese 65.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz.

Sbírku Památníku národního písemnictví tvoří na 7 milionů sbírkových předmětů různého charakteru. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších v České republice. Jsou zde uložené rukopisy, portréty, dopisy, rukopisné záznamy, autografy a řada dalších předmětů, a to  i osobní povahy. Z tohoto množství k 65. výročí založení instituce vybrali odborní pracovníci Památníku národního písemnictví ze sbírek 65 nejvýznamnějších dokumentů. Jedná se o výjimečné předměty a kulturní symboly, pod kterými jsou skryta jména jako Božena Němcová, Josef Váchal, Ludvík Vaculík nebo Václav Havel. Tento výběr zároveň představuje pohled do depozitáře Památníku národního písemnictví. „Najdeme zde rukopisy, různé verze divadelních her, portréty, dopisy, rukopisné záznamy, autografy, samizdaty, fotografie, obrazy, grafiky, ex libris, první vydání knih. Dále jsou to výjimečné knižní tituly - autorské knihy, bibliofilie nebo vzácné tisky, jako jsou například Žlutický kancionál, Postyla od Josefa Váchala, ale i kniha související s novými formami knižní kultury - bibliofilie Karel Hynek Mácha od Zdeňka Sýkory typograficky upravená Zdeňkem Zieglerem a oceněná v soutěži Nejkrásnější české knihy roku,“ popisuje ředitel Památníku národního písemnictví, Zdeněk Freisleben. Návštěvníci webové prezentace projektu 65 si můžou prohlédnout publikované předměty včetně jejich příběhu a dokumentace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…