Vítkovice doložily soudu, že návrh Wetag Invest na insolvenci je pochybný

18.05.2016 15:45

Společnost VÍTKOVICE POWER ENGINEERING (VPE) doložila Krajskému soudu v Ostravě, že insolvenční návrh skupiny Wetag Invest není důvodný. Pohledávky buď nejsou platně postoupené, a Wetag tedy není věřitelem, nebo nejsou po splatnosti či dokonce ani nejsou pohledávkami za VPE. Wetag také ignoroval odkládací podmínky splatnosti mezi VPE a dodavateli, které označuje za další věřitele VPE. Návrh Wetagu je tak od samého začátku bezdůvodný a jednoznačně připravený s cílem poškodit skupinu Vítkovice.

Vítkovice doložily soudu, že návrh Wetag Invest na insolvenci je pochybný
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Návrh Wetagu na insolvenci VPE provází řada podivných shod termínů a podezřelých okolností. Wetag měl nakoupit a převzít pohledávky v rozmezí týdne až tří dnů před podáním návrhu k soudu. V té době nijak nekomunikoval s VPE, neoznámil firmě, že je vlastníkem a ani nevyzval VPE k úhradě pohledávek. Doklady o postoupení i oznámení pohledávek zcela chybí.Ke dni podání návrhu nebyly pohledávky tři měsíce po splatnosti, u jedné byl splátkový kalendář s minimální částkou v prodlení a navíc ji nemá plnit VPE,“ konstatoval obchodní ředitel skupiny Vítkovice Machinery Group Jiří Skuhra.

Návrh Wetagu je učebnicovým příkladem šikanózního insolvenčního návrhu a má jasné znaky bezdůvodného útoku na skupinu Vítkovice. To dokládá mimo jiné postup Wetagu u pohledávek, které označil jako pohledávky společnosti Metrostav. Ty však, jak je vidět i na veřejně dostupném insolvenčním rejstříku, nebyly ke dni podání insolvenčního návrhu vůbec splatné a Metrostav je uplatňuje v návaznosti na odstoupení od smlouvy s VPE. K tomu  Metrostav přistoupil až po  zahájení insolvenčního řízení na návrh Wetag Invest (jinak to smlouva ani neumožňuje). Vrcholkem ledovce je pak další Wetagem uváděný věřitel – společnost PUMPA, a.s., kde nemá VPE závazek, ale naopak pohledávku.

Skupina VÍTKOVICE má 34 firem a nic nenasvědčuje tomu, že by nebyla schopna uhradit závazky z obchodního styku. Wetag operuje s nepotvrzenými nebo dokonce mnohem později splatnými pohledávkami, než vyžaduje zákon pro podání oprávněného návrhu na insolvenci. Skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP soudu jednoznačně dokládá, že jde o neoprávněný a šikanující insolvenční návrh.

Výňatky ze zdůvodnění jsou připojeny, celé sdělení VPE soudu je k dispozici na: https://isir.justice.cz/isir/doc/dokument.PDF?id=23510659.


Citace z Vyjádření dlužníka:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…