Vize Nula: Konec letního času s sebou nese nebezpečí pro řadu řidičů

26.10.2021 7:33 | Tisková zpráva

Ze soboty na neděli končí letní čas. Přispíme si sice o hodinu déle, ale na dlouhých pět měsíců se budeme muset smířit s tím, že se skokem bude stmívat o hodinu dříve. S tím by měli počítat i řidiči.

Vize Nula: Konec letního času s sebou nese nebezpečí pro řadu řidičů
Foto: VIZE 0
Popisek: Platforma VIZE 0

Častěji se budou vracet z práce, nákupů či dalších aktivit za soumraku či tmy. Mnozí ještě budou rozjeti z doby, kdy panoval letní čas. Nepřizpůsobí rychlost jízdy snížené viditelnosti, a to může snadno skončit vážnou nehodou. Počítat je třeba i s neviditelnými chodci či cyklisty.

Nastupující tmavé období roku s sebou nese více jízd za tmy či zhoršené viditelnosti. Je proto potřeba pravidelně kontrolovat stav vnějšího osvětlení vozidla a také čistotu skel a stav stěračů. Špatně seřízené světlomety mohou dohled řidiče zkrátit až o nemalých 30 metrů či naopak až 20x zvýšit riziko oslnění protijedoucích řidičů. „Více než kdy jindy je nyní třeba ctít zásadu vidět a být viděn“, apeluje Roman Budský z Platformy VIZE 0.

Změna času může způsobit zhoršení kvality spánku. Také je potřeba razantně přenastavit vnitřní hodiny, což potřebuje nějaký čas. To s sebou může nést důsledek v podobě pocitu zvýšené únavy, což je nebezpečné zvláště u řidičů. „Ti by měli být ostražití především během prvních dvou týdnů po změně času. Je proto dobré dbát na dostatečný odpočinek a také jezdit se zvýšenou opatrností. Chybu totiž může udělat i někdo jiný, třeba i chodec,“ upozorňuje Roman Budský.

Na tmavé období roku negativně reagují lidé s poruchami nálady. Nejčastěji se jedná o sklony k depresím, které u nás postihují každého sedmého dospělého. Tito lidé jsou sklíčení, pociťují pokles energie, snadněji se unaví. Hůře se soustředí či ovládají svou pozornost, mívají sklon k nerozhodnosti. Celkově je jejich konání zpomalené. Naopak někdy mohou být podráždění a nevrlí. Řidiči se sklony k depresím by měli být velmi opatrní především během jízdy za tmy či zhoršené viditelnosti na dlouhou vzdálenost a také za silného provozu během dopravní špičky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…