Vláda ČR: Veřejné konzultace k průběžné sebehodnotící zprávě OGP

17.08.2017 13:04

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu zahájil veřejné konzultace k materiálu Průběžné sebehodnotící zprávy Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2016 až 2018. Materiál se nachází ve fázi připomínkového řízení a je veřejnosti dostupný na webových stránkách.

Vláda ČR: Veřejné konzultace k průběžné sebehodnotící zprávě OGP
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Česká republika v rámci členství v mezinárodní iniciativě Partnerství pro otevřené vládnutí (Open Government Partnership, OGP) přijala v roce 2016 Akční plán České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2016 až 2018 (dále jen „Akční plán“), ve kterém stanovila celkem šest závazků vedoucích ke zvýšení transparentnosti, přístupu k informacím veřejné správy a lepší kontrole nad jejím hospodařením. Jedním z hlavních cílů iniciativy je také větší zapojení občanů do rozhodovacích procesů státu. Plnění závazků Akčního plánu je pravidelně monitorováno prostřednictvím sebehodnotících zpráv, jež jsou otevřeny odborné i široké veřejnosti, která tak může prostřednictvím e-mailové adresy (ZDE) zasílat své připomínky k materiálu a uvedenému stavu plnění jednotlivých závazků do 29. srpna 2017. Veřejné konzultace si kladou za cíl zvýšit povědomí o státem podnikaných krocích v oblasti otevřeného vládnutí a tím zvýšit účast veřejnosti na rozhodování státu.

Závazky navrhované v Třetím Akčním plánu reagují na čtyři z celkových pěti tzv. velkých výzev iniciativy Partnerství pro otevřené vládnutí (OGP) – zlepšování veřejných služeb, zvyšování veřejné integrity, hospodárnější nakládání s veřejnými zdroji a nově vytváření bezpečných komunit. Některé z obsažených závazků, jako implementace zákona o státní službě a otevírání datových sad, jsou závazky, které vzhledem ke své složitosti navazují na závazky z předchozích akčních plánů. Nově jsou obsaženy závazky týkající se vytvoření strategie otevřeného přístupu k vědeckým informacím, podpora dobrovolnictví a posilování bezpečnosti na místní úrovni. Všechny závazky mají svým obsahem vliv na občanskou společnost, což je také jedna z podmínek iniciativy OGP.

Více informací o mezinárodní iniciativě OGP i Akčním plánu naleznete na webové stránce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…