Vláda projednala zastropování hranice věku pro odchod do důchodu

21.03.2016 21:15

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky se v pondělí 21. března 2016 zabýval stanovením maximální hranice věku pro odchod do důchodu. O dvou variantách, 65 a 67 letech, bude hlasovat nejpozději na konci června. Vláda dnes také rozhodla o návrhu novely zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti či o národní strategii rozvoje sociálních služeb na roky 2016–2025.

Vláda projednala zastropování hranice věku pro odchod do důchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Hranice pro odchod do důchodu

Vláda dnes přijala další významné opatření ve prospěch českých seniorů. Projednala věcný záměr zákona upravující ukončení zvyšování důchodového věku. Hranici pro odchod do důchodu chce zastropovat na 65 či 67 letech. O variantách bude kabinet hlasovat do konce června. Chce tak ukončit praxi předchozích vlád, které neustále zvyšovaly důchodový věk.

Návrh počítá také s pravidelným hodnocením důchodového věku. Posílí se také vazba mezi důchodovým systémem a demografickým vývojem. Opatření vychází k doporučení odborné důchodové komise.

Národní strategie rozvoje sociálních služeb na období 2016–2025

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová v pondělí předložila členům vlády Národní strategii rozvoje sociálních služeb na období 2016–2025. Strategie klade větší důraz na podporu péče v přirozeném prostředí a chce zvýšit podporu neformálně pečujících osob například prostřednictvím specifického poradenství nebo bezplatného vzdělávání. Materiál chce také posílit udržitelnost financování sociálních služeb, zaměřuje se mimo jiné na prostupnost sociálních a zdravotních služeb a má také vytvořit síť sociálních služeb dostupných po celé republice.

Legalizace výnosů z trestné činnosti

Vláda dnes odsouhlasila zřízení rejstříku skutečných majitelů právnických osob, čímž se zásadně posílí transparentnost vlastnictví firem. Zvýší se také samostatnost Finančního analytického útvaru, který se stane správním úřadem v podřízenosti Ministerstva financí. V současné době je odborem ministerstva. Materiál také snižuje částku hotovostní platby, při které musí být identifikován klient, z 15 na 10 tisíc eur, zvyšuje kontrolu služeb spojených s virtuálními měnami a také kontrolu klientů i vůči domácím politicky exponovaným osobám. Kontrola se nově zaměří také na téměř všechny provozovatele hazardu.

Vláda dnes schválila také novelu trestního zákoníku, koncepci obranného aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací na období 2016–2022 či návrh na jmenování předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…