Vláda rozhodla o přípravě nového spotřebitelského zákona a schválila koncepci rodinné politiky

18.09.2017 17:43

Vláda Bohuslava Sobotky na schůzi v pondělí 18. září 2017 schválila návrh věcného záměru nového zákona o ochraně spotřebitele, který vypracovala ministerstva průmyslu a obchodu a spravedlnosti. Přijala také novou koncepci rodinné politiky, rozhodla o převodu Památníku Hodonín u Kunštátu z Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského na Muzeum romské kultury a rozhodla o přípravě rekodifikace veřejného stavebního práva.

Vláda rozhodla o přípravě nového spotřebitelského zákona a schválila koncepci rodinné politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Problematikou komplexního řešení oblasti ochrany spotřebitelských práv se vláda Bohuslava Sobotky zabývala v prosinci loňského roku, kdy uložila ministrům průmyslu a obchodu a spravedlnosti připravit návrh věcného záměru zcela nového zákona o ochraně spotřebitele (více ZDE), který by odstranil současnou legislativní dvojkolejnost v této oblasti, sjednotil terminologii a posílil vymahatelnost práva.

„Jsem rád, že oba ministři úkol splnili a předložili kabinetu návrh věcného záměru zcela nového zákona o ochraně spotřebitele, který se stane základním kamenem ochrany práv spotřebitelů v ČR. Podobné spotřebitelské kodexy zavedly v poslední době i další evropské státy,“ konstatoval premiér Bohuslav Sobotka.

Koncepce podporuje všechny typy rodin

Vláda schválila také novou Koncepci rodinné politiky (více ZDE), kterou připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Odbornou komisí pro rodinnou politiku a dalšími úřady státní správy. Nová koncepce, která nahradí původní dokument z roku 2008, vychází z principu svobodného výběru životní strategie každého jedince.

„Jejím záměrem je podpořit všechny typy rodin bez rozdílu a ocenit jejich přínos pro společnost. Analyzuje aktuální situaci rodin v České republice a navrhuje řadu konkrétních opatření, jak ji zlepšit, včetně případných finančních dopadů na stát i rodiny,“ uvedl premiér Sobotka.

MMR připraví nový stavební zákon

Vláda rovněž vzala na vědomí úmysl ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové vypracovat zcela nový stavební zákon a upravit nově celou oblast veřejného stavebního práva a schválila základní teze jeho rekodifikace. Ministerstvo chce, aby se celý proces projekční přípravy, povolování staveb administrativně zjednodušil, zrychlil a zefektivnil. K úspěšné realizaci změn bude podle ministerstva potřeba provést hlubší reformu veřejné správy v ČR. Dalším krokem bude vypracování věcného záměru návrhu nového stavebního zákona a vzniknout mají i odborné pracovní skupiny.

Prodloužení programu DELTA

Kabinet odsouhlasil také návrh vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka na prodloužení programu podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje DELTA (více ZDE) o dva roky až do roku 2021. Jedná se o program, jehož cílem je zvýšit množství konkrétních výsledků aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ve spolupráci se zahraničními partnery. Program DELTA běží od roku 2014 a za tu dobu se podařilo realizovat pět veřejných soutěží: v roce 2014 na spolupráci s Vietnamem, v roce 2015 na spolupráci se třemi čínskými provinciemi Jiangsu, Zhejiang a Sichuan a Taiwanem, v roce 2016 na spolupráci s Jižní Koreou, v únoru 2017 na spolupráci s Německem (pro oblast Průmyslu 4.0) a v květnu 2017 na spolupráci s Vietnamem, vybranými čínskými provinciemi, Taiwanem a Jižní Koreou.

Památník romského holocaustu změní správce

Vláda také vyhověla návrhu Rady vlády pro romské záležitosti a rozhodla o převodu nemovitého areálu Památník Hodonín u Kunštátu z Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského na Muzeum romské kultury. Památník je vybudován na místě, na kterém se v období od 2. srpna 1942 do 30. září 1943 nacházel tzv. cikánský tábor. V tomto táboře byli násilně shromažďováni Romové zejména z Moravy, ale také z tábora v Letech u Písku. Celkem 207 Romů zahynulo přímo v táboře, většina ostatních (749) jich byla 21. srpna 1943 odvezena do Osvětimi, kde byla naprostá většina z nich zavražděna. Převodem na Muzeum romské kultury, které systematicky mapuje historii Romů, vláda také naplnila další bod Strategie romské integrace do roku 2020.

Kompletní výsledky jednání najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…