Vláda schválila Akční plán pro oblast nelegálních drog

22.06.2016 20:03

Akční plán realizace Národní strategie protidrogové politiky na období 2016 až 2018 pro oblast nelegálních návykových látek dnes schválila vláda.

Vláda schválila Akční plán pro oblast nelegálních drog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Plán si klade za cíl mimo jiné snížit míru konzumace návykových látek mezi dětmi, zaměřit se na vysokou míru užívání pervitinu či konopí a zajistit dostatečné financování adiktologické péče.

Schválením již prošly v uplynulém roce akční plány v oblasti omezení škod působených alkoholem, v oblasti kontroly tabáku a oblasti hazardního hraní. „Hlavní myšlenka akčních plánů je propojit problematiku závislostí a především rozpohybovat státní správu, respektive pokud možno všechny klíčové hráče,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil s tím, že na závislosti se nedá nahlížet odděleně. 

Akční plán pro oblast nelegálních návykových látek je čtvrtým akčním plánem. Navazuje na akční plán na období 2013-2015, který byl v době svého vzniku jediným akčním plánem a který se převážně věnoval oblasti nelegálních návykových látek. Akční plán reaguje na aktuální situaci a přizpůsobuje aktivity tak, aby se podařilo dosáhnout cílů Národní strategie 2010–2018.

Priority stanovené Akčním plánem pro oblast nelegálních drog:

  • Snížit míru konzumace návykových látek mezi dětmi a mládeží.
  • Snížit míru a rizikovost užívání drog a soustředit pozornost na vysokou míru užívání konopí a užívání návykových látek v prostředí noční zábavy.
  • Zaměřit se na vysokou míru problémového užívání pervitinu (metamfetaminu) a opiátů.
  • Zvýšit místní, časovou a finanční dostupnost specializované adiktologické péče.
  • Zavést nový systém hodnocení dostupnosti a podpory adiktologických služeb.
  • Zlepšit koordinaci protidrogové politiky a koordinaci jejího financování.

Finanční zajištění realizace aktivit akčního plánu se odhaduje na 146,16 mil. Kč v r. 2016, 188,39 mil. Kč v r. 2017 a 209,56 mil. Kč v r. 2018. Kromě finančních prostředků na realizaci akčního plánu je nezbytné také zajištění finančních prostředků potřebných na udržení současného stavu sítě služeb, která je financována ze státního a samosprávných rozpočtů. „Jsem rád, že vláda vzala na vědomí předložený akční plán, nicméně finanční prostředky na jeho realizaci i realizaci ostatních akčních plánů v plné výši nám stále schází. Přál bych si, aby se to, co je nyní na papíře, skutečně přeneslo do praxe,“ uzavírá k plánům Vobořil.

Akční plány vznikly ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví ČR a Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, pod přímým dohledem premiéra a jsou součástí Národní strategie protidrogové politiky na období 2015−2018 a Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí – Zdraví 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…