Vláda schválila mandát pro premiéra Sobotku na summit EU-Turecko

28.11.2015 21:08

Na mimořádné schůzi vlády v sobotu 28. listopadu 2015 byl schválen mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku pro nedělní summit EU a Turecka. Lídři se na něm budou věnovat dalším krokům při řešení aktuální migrační krize.

Vláda schválila mandát pro premiéra Sobotku na summit EU-Turecko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Odsouhlasený mandát pro premiéra Sobotku odráží přístup, který vláda dlouhodobě prosazuje jako nejefektivnější způsob řešení současné migrační krize. Jde zejména o pomoc uprchlíkům a jejich hostitelským komunitám v zemích původu a tranzitu a o funkční návratovou politiku.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka proto na jednání Evropské rady podpoří solidární finanční asistenci Turecku, které hostí více než dva miliony uprchlíků a přes jehož území proudí migranti do Evropy.

Vláda již v tomto roce poskytla Turecku 10 milionů korun na podporu azylové a migrační infrastruktury. Česká republika může nabídnout i svou účast na expertní pomoci Turecku.

Premiér Sobotka je připraven podpořit také vízovou liberalizaci, pokud Turecko splní potřebné podmínky včetně readmise osob z třetích zemí, které do EU vstoupily právě přes Turecko.

Jednodenní setkání hlav států a vlád členských zemí EU s Tureckem proběhne v neděli 29. listopadu v Bruselu. Summit má být zakončen společným prohlášením prohlubujícím spolupráci EU a Turecka v oblastech ochrany hranic, návratové politiky, vízové liberalizace, procesu rozšíření a finanční podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…