Vláda schválila mandát pro premiéra na jednání Evropské rady

27.06.2016 13:36

Vládní kabinet dnes, 27. června 2016 schválil mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na jednání Evropské rady v Bruselu, které se uskuteční toto úterý a středu. Body jednání Evropské rady budou migrace a spolupráce se třetími zeměmi v Africe a na Blízkém východě, tak abychom zamezili dalším migračním vlnám.

Vláda schválila mandát pro premiéra na jednání Evropské rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Zástupci členských států se dotknou také spolupráce EU-NATO a hospodářských otázek. Řešit budou situaci v zemědělství, respektive krizi na zemědělských komoditních trzích s mlékem a vepřovým masem. Při úterní pracovní večeři vysvětlí britský premiér David Cameron situaci, která nastala v Británii.

U všech zmíněných témat bude Česká republika svou pozici koordinovat s ostatními státy Visegrádské skupiny. Ke sladění dalších kroků jak pokud jde o vývoj po britském referendu, tak pro samotné jednání Evropské rady premiér Sobotka svolal tradiční jednání předsedů vlád zemí V4 před začátkem summitu.

Na okraj zasedání Evropské rady se premiér Sobotka ve středu setká také s jejím předsedou Donaldem Tuskem. Dominantním tématem jednání budou výsledky referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii a další evropské otázky.

Ve středu ráno se premiér Sobotka setká také s rakouským kancléřem a slovenským premiérem v tzv. Slavkovském formátu, aby projednali možnosti jeho dalšího rozvoje a diskutovali o tématech, na něž se v blízké době zaměříme. Velmi perspektivní je především spolupráce v oblastech budování infrastruktury, vzdělávání (vč. duálního vzdělávání) či podpory růstu a zaměstnanosti (průmysl 4.0, digitální ekonomika).

Ve středu pak v Bruselu proběhne jednání ve formátu 27, tedy bez Velké Británie. Představitelé členských států EU budou diskutovat o procesu vystoupení Velké Británie z EU i o dalším směřování Unie. Prioritou České republiky je, aby negativní následky vystoupení Británie z EU byly co nejmenší a aby co nejméně ovlivnily evropskou ekonomiku, včetně té české.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…