Vláda se na zítřejším jednání vrátí k žádosti ombudsmanky

24.01.2017 21:30

Po týdenním přerušení se vláda na zítřejším jednání vrátí k žádosti ombudsmanky, aby bylo ministryni pro místní rozvoj uloženo předložit do 31. března program s pravidly poskytování finančních prostředků na výkon rozhodnutí stavebních úřadů vydaných ve veřejném zájmu.

Vláda se na zítřejším jednání vrátí k žádosti ombudsmanky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

O co jde:

Stavebník, resp. vlastník, má povinnost postavit stavbu v souladu s rozhodnutím stavebního úřadu a udržovat ji v dobrém stavu, tj. odstranit stavebně bezpečnostní, požární, hygienické či zdravotní závady. Tyto povinnosti vymáhá stavební úřad formou nařízení. Jde především o:

  • Stavby ve špatném stavu, který ohrožuje zdraví osob apod. (jde o nejčastější případy) – stavební úřady rozhoduje o nařízení nutných zabezpečovacích prací nebo udržovacích prací, v horších případech o vyklizení stavby nebo neodkladném odstranění stavby (veřejným zájmem je ochrana zdraví a bezpečnosti osob).
     
  • Případně může jít o  černé stavby – nařízení jejích odstranění (veřejným zájmem je dodržování zákona).

Pokud stavebník nařízené dobrovolně neprovede, má to podle stavebního zákona provést stavební úřad (náhradní výkon rozhodnutí) na své náklady. Sice se předpokládá, že se obec bude po stavebníkovi domáhat úhrady nákladů, ale existují případy, kdy vlastník zemře, je osobou neznámou, neznámého pobytu či nesolventní. Obec pak vynaložené prostředky z rozpočtu nikdy zpět nedostane.

Nejpozději od roku 2004, kdy na to upozorňoval první ombudsman Otakar Motejl, se ví, že k výkonu rozhodnutí nedochází, protože na to obce nemají peníze. To ostatně prokázalo i šetření zástupce ombudsmanky ve všech krajích a Praze v období 2013-2014.

Co se v té věci udělalo:

Z iniciativy ombudsmanky vznikla v roce 2014 při Ministerstvu vnitra mezirezortní pracovní skupina, jejímiž členy byli mj. zástupci MMR, MF, Asociace krajů ČR, Svazu měst a obcí ČR, Kanceláře veřejného ochránce práv:

  • Dotační program vzešel jako nejvhodnější forma financování z pracovní skupiny. Ministr financí to v květnu 2015 dopisem ochránkyni potvrdil s tím, že by se ministerstvo přiklánělo k tzv. průtokové formě poskytování dotace.
     
  • Ministr financí ochránkyni v květnu 2015 potvrdil, že ministerstvo s dotací souhlasí a doporučuje tzv. průtokovou formu dotace (MMR by vždy formou rozhodnutí určilo konkrétní obec jako příjemce dotace, odeslalo by dotaci kraji a ten by ji předal dané obci).
     
  • Ministryně pro místní rozvoj sdělila dopisem z 11. 9. 2015 předsedovi Asociaci krajů ČR, že s financováním formou dotace souhlasí a připravuje návrh dotačního programu s podmínkami pro poskytnutí dotace.

Tento program však MMR i přes přísliby nepředložilo, ačkoli ještě v dubnu 2016 ministryně ujistila veřejnou ochránkyni práv, že tuto záležitost považuje za prioritu. Posun nepřineslo ani osobní jednání ochránkyně s ministryní. Proto ochránkyně žádá vládu, aby to ministryni uložila.

Celé dokumenty vyrozumění vlády a předkládací zprávu najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Rekordní rok pro orly mořské na Vysočině

13:04 AOPK ČR: Rekordní rok pro orly mořské na Vysočině

Pokud nenastanou komplikace, měla by letos na Českomoravské vysočině vyletět mláďata orlů mořských z…