Vláda se zabývala výkupem pozemků v okolí Nových Heřminov a zprávou o spotřebě pesticidů

27.07.2017 13:20

Na výkup pozemků pod přeložkou silnice v blízkosti plánované vodní nádrže Nové Heřminovy uvolní Ministerstvo zemědělství 50 milionů korun. Zavázalo se k tomu ve zprávě o stavu přípravy a realizace protipovodňových opatření v povodí řeky Opavy, kterou v pondělí spolu s resortem životního prostředí předložilo vládě. Ta se zabývala i zprávu o spotřebě pesticidů.

Vláda se zabývala výkupem pozemků v okolí Nových Heřminov a zprávou o spotřebě pesticidů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

„Výkup pozemků pro přeložku silnice z Nových Heřminov do Zátoru je nutný, aby se mohlo pokračovat v přípravě stavby vodní nádrže. Potřebných 50 milionů korun uvolníme z rozpočtu našeho ministerstva, výkupy budou probíhat v letech 2018 a 2019,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V současné době probíhá příprava navržených opatření pod profilem budoucí nádrže Nové Heřminovy, jejich realizace by měla probíhat v letech 2016 až 2025. Zahájení vlastní stavby nádrže s uvedením do provozu se předpokládá v letech 2020 až 2025.

Na výkupy majetku dotčeného realizací veškerých technických opatření v povodí bylo dosud vynaloženo 491,3 milionu korun. Jde jak o výkupy pozemků v předpokládané zátopě vodního díla Nové Heřminovy (zatím vykoupeno 98,8 %), tak výkupy pozemků pro realizaci dalších technických opatření v povodí.

Pro první etapu přeložky silnice první třídy z Nových Heřminov do Zátoru je nutné získat pozemky o výměře přibližně 222 tis. m2. Z této výměry se více než 60 procent pozemků ve vlastnictví státu bezúplatně převádí na investora přeložky (Ředitelství silnic a dálnic ČR), zbývajících 40 procent bude třeba vykoupit.

Vláda na svém dnešním zasedání vzala na vědomí i informaci o plnění Národního akčního plánu ke snížení používání pesticidů v České republice v roce 2016. Celková spotřeba přípravků na ochranu rostlin se v posledních letech snižuje, ve srovnání s rokem 2012 byla loni spotřeba 1 015 805 kg nižší, což představuje 7,35%. Meziročně došlo v loňském roce k mírnému zvýšení spotřeby pesticidů o 77 810 kg, tj. o 0,61 %. Důvodem tohoto stavu je pravděpodobně to, že v posledním období dochází k velmi restriktivnímu procesu posouzení stávajícího spektra účinných látek na úrovni Evropské unie, který vede k vyloučení některých doposud tradičně používaných účinných látek. Následně jsou zemědělci nuceni původní přípravky na ochranu rostlin nahrazovat jinými, velmi často s nižší účinností než u původních, což vede logicky ke zvýšení celkové spotřeby pesticidů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…