Vláda už stihla vyměnit většinu vedení státní správy. Největší čistky dělal Babiš

14.04.2015 15:16

Jak vyplývá z průzkumu nezávislého serveru České souvislosti, současná vláda stihla za jeden rok obměnit většinu vedoucích postů ve státní správě. Pomyslné první místo drží ministr financí Andrej Babiš, který dokázal v prvním roce této vlády vyměnit až na jednoho všechny své náměstky a z 97 % také obměnit vedení u všech odborů a sekcí ministerstva.

Vláda už stihla vyměnit většinu vedení státní správy. Největší čistky dělal Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Druhým personálně nejdramatičtějším úřadem bylo Ministerstvo pro místní rozvoj, kde dvě jeho ministryně zvládly za rok provést změny v rozsahu 87 % u odborů a sekcí. Absolutního rekordu pak dosáhly ve změnách náměstků, kde se za poslední rok na čtyřech místech vystřídalo 8 osob, což odpovídá změně 200 %. Na třetím místě je ministerstvo zemědělství a Marián Jurečka, který obměnil více než 76 % ředitelů odborů a sekcí.

Server České souvislosti požádal pro svůj průzkum všechna ministerstva o informace podle zákona 106/1999 Sb. a získané údaje ukázaly, že vláda B. Sobotky v prvním roce vyměnila prakticky všechny náměstky a provedla změny v rozsahu 60 % u pozic ředitelů odborů a sekcí. Je nutné zdůraznit, že výsledky se dramaticky liší u jednotlivých ministerstev.

„Zásadní personální obměna vedení české státní správy v sobě sloučila jak tradiční povolební „čistky“, tak i přípravu nového služebního zákona,“ říká zakladatel projektu České souvislosti Antonín Berdych a dodává: „jeho urychlené přijetí vynutily spíše vnější okolnosti, nicméně vládní koalice této příležitosti bezezbytku využila a fakticky proměnila státní správu podle svých přání.“  

Při porovnání změn podle jednotlivých koaličních stran učinili nejzásadnější personální kroky ministři za KDU-ČSL, kteří obměnili zhruba 71 % vedoucích pozic svých úřadů. Na druhém místě je ANO, které změnilo zhruba 64 % ředitelů, třetí je hlavní vládní strana – ČSSD (46,2 % změn). Ve střídání náměstků bylo nejaktivnější hnutí ANO: na všech 29 místech se za pouhý rok vyměnilo 35 osob, což naznačuje personální potíže Babišova hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…