Vlastivědné muzeum v Kladně přibližuje dobu před vznikem Československa

22.04.2018 20:20

Ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně byla slavnostně zahájena výstava "Než vznikla republika". Záštitu nad expozicí, která součástí akcí připomínajících 100. výročí vzniku republiky, poskytla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Vlastivědné muzeum v Kladně přibližuje dobu před vznikem Československa
Foto: mestokladno.cz
Popisek: Sládečkovo vlastivědné muzeum Kladno

"Zaměřuje se zejména na období před vznikem republiky a v jedné z částí výstavy pak zvlášť na Kladensko v letech 1914 až 1919,“ sdělil při vernisáži předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Rozsáhlá výstava byla připravená ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a je zde možné vidět i unikátní fotografie, zbraně a výstroj ze sbírek Sládečkova vlastivědného muzea, Vlastivědného muzea ve Slaném, Muzea T. G. M. v Rakovníku, Národního technického muzea v Praze, Československé obce legionářské i ze sbírek soukromých sběratelů.

První část výstavy se věnuje faktům o vzniku společného svobodného státu Čechů a Slováků, o aktivitách Masaryka v zahraničí, legiích i bojích o územní integritu mladé republiky v letech 1918 – 1919. V druhé části se představuje válečné Kladensko, ze kterého pocházely tisíce vojáků sloužících na obou stranách války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…