Vojenská akademie Vyškov: Na přípravě další jednotky do Mali se už teď podílí i naši instruktoři

06.08.2021 19:27

Vojáci z Hranic už přes půl roku intenzivně trénují na nasazení v africkém Mali. Jednotka postavená na bázi 71. mechanizovaného praporu v červnu vstoupila do další fáze přípravy.

Vojenská akademie Vyškov: Na přípravě další jednotky do Mali se už teď podílí i naši instruktoři
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Na začátku července absolvovala komplexní polní výcvik na Libavé. Poprvé se přidali i vojáci z jiných útvarů, mimo jiné odstřelovači z Hradní stráže a velitelství 7. mechanizované brigády, instruktoři výcviku z Vojenské akademie ve Vyškově nebo specialista civilně-vojenské spolupráce ze Skupiny kybernetických a informačních sil. Cíl? Dokonale sladit postupy, připravit se na budoucí úkoly a v neposlední řadě se poznat i po lidské stránce.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

„Budeme spolu půl roku pracovat i trávit volný čas. Musíme proto perfektně fungovat. Každý má v jednotce své nepostradatelné místo. Hlavním cílem společné přípravy je zdokonalit schopnosti jednotek plnit úkoly ochrany a obrany základny s důrazem na sjednocení taktických postupů. V rámci cvičení se zaměřujeme na koordinaci skupin ochrany s příslušníky štábu. V místě nasazení se můžeme setkat s celou řadou situací, například s napadením základny. Z tohoto důvodu je zásadní, aby každý voják znal svůj úkol a dokázal adekvátně reagovat i pod tlakem,“ uvedl velitel 6. úkolového uskupení kapitán Tomáš Křížek.

Právě napadení základny bylo jedním z incidentů, které museli vojáci zajišťující ochranu a obranu základny řešit – útok neznámých ozbrojenců na hlavní bránu, zranění vojáka, aktivace týmu rychlé reakce. Situace se neustále vyvíjí a vojáci musí okamžitě reagovat. Aby se výcvik co nejvíc přiblížil realitě, používali vojáci taktický soubojový simulátor. Ten umožňuje pomocí senzorů a laserových signálů i během tréninku mířenou střelbu na cíl a odhalí zásah včetně konkrétního zranění. Jednotka dále procvičovala postupy při odloučení osoby. Ztracení vojáci museli zjistit vlastní pozici, dostat se na místo vyzvednutí a podle stanovených procedur se spojit se záchranným týmem. Nedílnou součástí přípravy do každé mise je také zdravotnické zabezpečení zaměřené na první pomoc v boji. Každý voják musí umět zastavit masivní krvácení, ošetřit například prostřelený hrudník, zajistit zraněného a připravit ho na evakuaci. V krizové situaci mohou o životě a smrti rozhodovat i maličkosti, třeba stejné místo na uniformě, kam si vojáci schovávají škrtidlo.

Příprava 6. úkolového uskupení bude pokračovat celé léto i na podzim. Vrcholem bude závěrečná certifikace jednotky, kdy musí prokázat schopnost plnit veškeré úkoly v místě nasazení. Do Mali pak vojáci odletí v listopadu. Šest měsíců budou mít na starosti ochranu a obranu velitelství mise EUTM v Bamaku a výcvikové základny v Koulikoru. Dále budou zajišťovat doprovody příslušníků mise EUTM Mali, tým rychlé reakce a v neposlední řadě se budou podílet na tréninku malijských vojáků.

Do Afriky by měli vyrazit v listopadu, ještě předtím je však začátkem října čeká závěrečné certifikační cvičení. To pod taktovkou Vojenské akademie ve Vyškově prověří jejich připravenost do prostoru operace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…