Vojenské lesy a statky: Dřevorubecký šampionát vyhrál junior

21.06.2022 11:48 | Tisková zpráva

Junior Marek Knotek se stal nejlepším tuzemským závodníkem na jubilejním XX. mistrovství ČR v práci s motorovou pilou a převzal tak na Skelné huti pohár pro národního šampiona z rukou ředitele VLS Romana Vohradského.

Vojenské lesy a statky: Dřevorubecký šampionát vyhrál junior
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Celkové pořadí soutěže, která je otevřená zahraniční konkurenci, však ovládli tři mistři světa – Marek Lubas s Tomášem Kvasničákem ze Slovenska s bavorským šampionem Uli Huberem. Závodníci VLS pak dominovali ve třech individuálních soutěžích.

Ve čtyřiatřicetičlenném startovním poli se v pátek 17. června na skelné huti sešlo 16 profesionálů, 8 zahraničních hostů, sedmička juniorů a 3 začátečníci. A start soutěže začal velmi slibně pro závodníky VLS, když v úvodním kácení kmene na přesnost dominoval Jaroslav Štelc z plumlovské lesnické divize, který umístil kmen pouhý centimetr od ideálního středu dopadu. V následující disciplíně se blýsknul domácí Jindřich Fazekaš z lesní správy Hamr, když vyměnil řetěz na své Husquarně za 10,69 sekund, což byl čas, kterému nikdo mezi dřevorubeckými profesionály neuměl konkurovat.

A v následujícím „kombiňáku“ pak přišla chvíle pro Pavla Češku z ředitelství státního podniku, který si kombinací rychlého času a přesnosti vedení pily vybojoval v disciplíně zlato 190tibodovým ziskem, čímž nechal o tři body za sebou Jindru Fazekaše. Ten si vytvořil slušnou výchozí pozici do finiše pátým nejlepším výkonem ve čtvrté disciplíně „kombinovaný řez.“ Finále v odvětvování mu však nevyšlo – blýsknul se sice nejlepším časem mezi tuzemskými profesionály (16,27 s), tři zářezy do kmene však znamenaly konec medailovým nadějím. Jeho individuální chyby stejně jako dalších profesionálů tak otevřely dveře k vítězství borci z juniorské kategorie.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Marek Knotek mezi mladými závodníky dominoval ve třech závěrečných disciplínách, ani v jedné sice jeho body nestačily na nejlepšího profesionála, celkově ale předvedl tak vyrovnaný výkon, že konečný součet 1583 bodů byl nejlepším českým výkonem a přinesl mu titul mistra republiky.

„Juniorské vítězství je vlastně dobrá zpráva. Je to zpráva o tom, že český dřevorubecký sport má budoucnost. A taky zpráva o tom, že nám snad vychází naše snaha vtáhnout do závodění mladé dřevorubce a pomoci jim, aby se stali konkurenceschopnými vůči zahraniční špičce. I to je důvod, proč se snažíme na Skelnou huť každoročně dostat špičkové světové závodníky, abychom především mladým nadějím umožnili konfrontaci s nimi,“ dodal k tomu hlavní organizátor mistrovství Pavel Češka.

A světová špička letos při startu na Lesnickém dni svou převahu dala najevo. V celkovém pořadí se totiž na třech prvních místech seřadili tři světoví šampioni ve startovním poli – zlatý Marek Lubas, stříbrný Tomáš Kvasničák (oba Slovensko) a bronzový Uli Huber (SRN) nechali nejlepší Čechy a Moravany za sebou s převahou. Ovládli také doplňkovou štafetu družstev, kde zvítězil slovenský tým Stihl – Dolmar před německým Team Kettlitz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…