Vojenské lesy a statky: Šumavská „fišparta“ předvede klasický výlov na „podložku“

23.10.2018 19:24

Holiny, brodící kalhoty, sítě, vaničky a kádě budou doplňky klasického výlovu, který v sobotu na Olšině předvede „fišparta“ Vojenských lesů z Horní Plané. Kdo jej bude chtít vidět, bude si muset přivstat – zvednutí sítě rybáři plánují mezi 7:30 a 8. hodinou ranní.

Vojenské lesy a statky: Šumavská „fišparta“ předvede klasický výlov na „podložku“
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Bude to klasické představení sehraného rybářského týmu šumavské divize VLS, slangově označovaného jako „fišparta“ (fish parta) – „baštýři“ na lodičkách, „pěšáci“ ve vodě a „hajní“ u kádí. Rybářský orchestr bude dirigovat porybný šumavské divize František Salon.

„Budeme lovit klasicky na podložní síť, která bude umístěna na dně v lovišti pod hrází. Fišparta nastoupí do rybníka kolem 6.30 a provede sháňku ryb nad „podložku.“ Během sháňky stavíme plot, jehož cílem je udržet ryby v lovišti. Kolem půl osmé,osmé zvedneme síť,“ popisuje František Salon.

„Fišparta“ na výlov Olšiny má celkem třicet lidí. Základ tvoří porybný (správný název funkce je technik v rybářství) a dva "profíci" z rybářství VLS ve Chvalšinách. Ty doplňují další zaměstnanci šumavské divize státního podniku a také brigádníci. Všichni se však dobře znají, protože se společně vodou při výlovech brodí již další dobu.

„Sestava naší fišparty je několik let ustálená. Dneska už jsou to profíci, kteří dobře vědí, kam v blátě šlápnout, a jak co dělat. Proto věřím, že v sobotu zatáhneme jenom jednou, aby bylo dost ryb, a v neděli pak budeme dolovovat. Když ale bude potřeba, zatáhneme v sobotu i podruhé,“ říká porybný Salon.

I v extrémním suchém roce, který jeho kolegy z nižších zeměpisných poloh děsí, věří František Salon, že Olšina vydá minimálně průměrné množství ryb. Meteorologické předpovědi zatím také nenasvědčují žádnému dramatu, které by mohl způsobit předčasný příchod zimy na Šumavu. „Kolegové mi vyprávěli, jak jim zamrzlo loviště, a brodily se v ledu. Já jsem ale nic takového nikdy nezažil a ani letos to nevypadá,“ dodává porybný VLS.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…