Vojenské lesy a statky: Vítězové si užili „brďačky"

31.07.2021 15:33

Brdská etapa běžeckého seriálu Běhej lesy, kterou o uplynulém víkendu hostil podnik ve středočeských horách, sklízí samá superlativa od účastníků i organizátorů. VLS v cíli vítěze přivítaly čepicí, která je symbolem Brd. O brďačku, prvorepublikovou pokrývku hlavy lesníků vojenských lesů, se soutěžilo i na Facebooku. A děti bavili zase podnikoví lesní pedagogové.

Vojenské lesy a statky: Vítězové si užili „brďačky"
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Lesní pedagožka hořovické divize VLS měla v epicentru závodu na parkovišti u Kolvína plné ruce práce. Odbavila přes dvě stovky děti, které sem přivezli runneři z celé republiky a na konci ještě dekorovala vítěze originálním brdským dárkem.

Na děti ve stanu lesní pedagogiky VLS čekala celkem čtyři stanoviště. Na tom prvním, věnovaném myslivosti děti poznávaly lesní zvěř, mohly si prohlédnout a potěžkat jednotlivé shozy, které následně přiřazovaly ke správným druhům zvěře. Stanoviště dendrologie pak prověřilo jejich znalosti jednotlivých druhů dřevin. Mohly si prohlédnout, jak vypadá kalamitní škůdce lýkožrout smrkový, kvůli kterému mají kolegové z Brd aktuálně plné ruce práce. Na třetím zastavení se pak dozvěděly spoustu zajímavostí o práci lesníka, zjistily, že to není jen kácení stromů, ale péče o les od zasazení až po skácení. A čekala zde na ně spousta zajímavých ukázek: vybavení těžaře, pila, ochranné pomůcky, loupák, pilky, lopatka s obracákem atd.

V kreativní dílně pak děti měly plné ruce práce s omalovánkami s lesními motivy. Jak jsou děti šikovné, nám ukázaly, když nakreslily svůj les, kam pomocí razítek doplnily zvířátka, hmyz či květiny.

Dospělým vítězům závodů pak brdská lesní pedagožka předávala originální dárek, kterým byla čepice, v níž můžete stále na brdech potkat místní. Brďačka, původně zimní pokrývka hlavy prvorepublikových lesníků Vojenských lesů, která byla součástí jejich oficiální výstroje, se sice již dlouhá desetiletí nevyrábí, stále ji však šijí podomácku místní v podbrdských obcích. Z čepice, která se stala symbolem brd, měli vítězové velkou radost, stejně jako tři vylosování účastníci soutěže na sociálních sítích. Anketní otázkou byla archivní fotografie z 50. let s tehdy osmadvacetiletým lesníkem VLS Josefem Vágnerem, který se později proslavil založením safari v ZOO ve Dvoře Králové. Dnes již zesnulého bývalého kolegu na snímku s brďačkou na hlavě správně identifikovala drtivá většina ze stovky soutěžících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…