Vojenské lesy otevřou své přírodní lokality včelařům

04.10.2020 18:23

VLS nabídnou své unikátní přírodní lokality k dispozici malým včelařům. Smyslem spolupráce je podpora včelařství, ale také možnost využití přínosů včel pro posílení biodiverzity a biologickou rovnováhu přírody.

Vojenské lesy otevřou své přírodní lokality včelařům
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Spolupráci zakotvuje memorandum, které dnes podepsali ředitel VLS Petr Král a předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová. Čeští včelaři tak budou pro svou činnost moci využívat šest přírodních lokalit, které Vojenské lesy spravují v bývalých vojenských újezdech i v okolí těch stávajících. S ohledem na omezení související s výcvikovou činností armády včelstva nebudou umísťována v aktivních vojenských újezdech.

Společným jmenovatelem lokalit, které VLS spolkovým včelařům dají k dispozici, je, že se v drtivé většině jedná o unikátní přírodní oblasti, kterým se po desetiletí vyhnul civilizační ruch včetně intenzivního zemědělského využití a „chemizace“ krajiny.

Podmínky dohody lesníků s včelaři stanoví, že vhodné lesní pozemky vytipují zájemci o umístění včelstev se správci jednotlivých lokalit. Stanoviště od sebe budou muset být vzdálena minimálně dva kilometry a konkrétní člen spolku na ně s VLS uzavře nájemní smlouvu maximálně na čtyři roky za symbolický nájem. Podmínkou je, že na stanovišti neumístí včelař více než dvacet včelstev.

„Smyslem této spolupráce je pro nás využití přínosu včely medonosné pro ekologickou stabilitu krajiny. A také proto, že chceme podpořit tuto společensky přínosnou spolkovou činnost,“ vysvětlil ředitel VLS Petr Král.

Lesníci tak včelařům pro jejich činnost poskytnou i další součinnost, především možnost příjezdu na stanoviště po lesních cestách. Dohoda VLS a Českého svazu včelařů se opírá i o lesní zákon, který stanoví, že správce lesa je povinen zajišťovat, aby lesy rovnoměrně a trvale plnily všechny své funkce, tedy i funkci ekologickou.

„A k zajištění této funkce lesů přispívají významnou měrou také hmyzí opylovatelé. Proto chovatelé mohou se souhlasem vlastníka lesa z důvodu opylování rostlin, využití medovice a zlepšení produkce semen lesních dřevin lesa umisťovat svá včelstva na lesních pozemcích,“ dodala předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová s tím, že spolupráce s vojenskými lesy je oboustranně výhodná.

Součástí memoranda je také dohoda lesníků s včelaři o spolupráci na osvětové činnosti. Svaz tak bude moci propagovat svou činnost na akcích, které Vojenské lesy a statky pořádají pravidelně pro veřejnost. Včelaři se tak pravděpodobně představí na největší tuzemské oborové akci Lesnický den v Ralsku, Dětském dni na šumavské Olšině, ale také tradiční každoroční prezentaci Armády ČR a VLS ve vojenském újezdu na Olomoucku s názvem Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…