Vojenský technický ústav navštívil první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR

16.04.2016 10:59

„Využijme široké portfolio VTÚ pro další rozvoj armády,“ řekl po návštěvě státního podniku generálporučík Jiří Baloun.

Vojenský technický ústav navštívil první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR
Foto: VTÚ
Popisek: VTÚ

V úterý 12. dubna 2016 navštívil Vojenský technický ústav, s. p. první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálporučík Jiří Baloun. Na ředitelství státního podniku Ministerstva obrany v Praze – Kbelích se seznámil s aktuálními projekty vědy a výzkumu zaměřenými na výstavbu a rozvoj Armády České republiky.

Na úvod informoval ředitel VTÚ Jiří Protiva generálporučíka Balouna o stávajících činnostech státního podniku při naplňování potřeb státu v oblasti obrany a bezpečnosti. „VTÚ je připraven k řešení projektů vojenské vědy, výzkumu a vývoje, včetně výroby prototypů a malosériové výroby, jakožto i k vypracování analýz a studií pro dílčí fáze životního cyklu provozované vojenské techniky, nevyjímaje technickou pomoc a zkušebnictví,“ říká J. Protiva a dodává, že státní podnik také nabízí, například u stěžejních resortních projektů, vykonávání role systémového integrátora.

V další části programu byly prezentovány aktuální projekty VTÚ řešené ve prospěch Armády České republiky. V této souvislosti se zevrubně hovořilo například o projektech řízení letového provozu, o přestavbě velitelského stanoviště u protiletadlové raketové jednotky, dílenském nebo vyprošťovacím vozidle, dále o průzkumném a pozorovacím kompletu Sněžka-M i lehkém obrněném vozidle průzkumném LOV-Pz. Samozřejmě, že stranou nezůstaly také klíčové projekty vědy a vývoje, a to komplexní systém ochrany a doprovodu určených osob v zahraničních operacích či studie o vlivu vysoké letové zátěže na efektivitu výcviku posádek vrtulníků vzdušných sil AČR či vývoj miny s prodlouženým dostřelem, včetně zvýšení střepinového účinku v místě dopadu.        

Následovala praktická ukázka, při níž byly genpor. J. Balounovi představeny některé produkty a technologie z odborného portfolia odštěpných závodů: VTÚL a PVO Praha – Kbely, VTÚPV Vyškov, VTÚVM Slavičín. V reálu se jednalo o pozorovací a monitorovací systémy, bezpilotní prostředky Optoelektron, BRUS a Sokol, gyroskopicky stabilizovanou hlavici S250, makety anténního nosiče AN-12, přepravního boxu Biobox, filtračního a ventilačního zařízení FVZ – 98M (KP) nebo 60mm minomet Antos, včetně jednotlivých druhů munice.

„Oceňuji velice otevřenou a věcnou diskusi s vedením státního podniku. Přesvědčil jsem se o tom, že VTÚ má velice široké portfolio aktivit a nyní záleží na zainteresovaných stranách, aby se vzájemná spolupráce ještě více prohloubila. Přeji státnímu podniku do budoucna hodně práce, hodně profesních úspěchů a především to, aby zaměstnanci VTÚ viděli svůj efektivní přínos vůči potenciálním zákazníkům,“ konstatoval na závěr návštěvy generálporučík Jiří Baloun.

Návštěvu vrcholného představitele velení AČR pozitivně zhodnotil ředitel VTÚ Jiří Protiva: „Diskutovali jsme celou řadu aktuálních témat, a to od dílčích projektů až po otázky veřejného zadávání a konkrétního akvizičního procesu. Jsem rád, že si navzájem nasloucháme a učiníme maximum možného, aby VTÚ měl vždy co nabídnout Armádě České republiky. Náš zájem na oboustranně efektivní spolupráci je trvalý.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …