Volební model Univerzity Karlovy: o premiérovi rozhodne Šlachta

22.08.2021 18:15

Model KdoVyhrajeVolby.cz, vyvinutý výzkumníky Univerzity Karlovy, ukazuje na jasné vítězství hnutí ANO. Žádná většinová koalice však nemůže vzniknout bez účasti Přísahy Roberta Šlachty, která bude ve sněmovně zastoupena poprvé. Pětiprocentní hranici naopak pravděpodobně nepřekročí ČSSD. Na hraně 5 % balancuje KSČM.

Volební model Univerzity Karlovy: o premiérovi rozhodne Šlachta
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Model je unikátní v tom, že kromě všech zveřejněných předvolebních průzkumů bere v úvahu i sázkové kurzy. Do modelu se tak každý den promítají nové informace, které odrážejí reálné finanční sázky na výsledek jednotlivých stran a koalic. Oproti tomu průzkumy veřejného mínění, ač pečlivě provedené, jsou nutně zastaralé již v okamžiku zveřejnění. Samotný vážený průměr průzkumů by tak málo vypovídal o aktuální situaci.

model

Podle projekce modelu z dne 22. srpna volby vyhraje hnutí ANO s 27,3 %. Koalice SPOLU získá 21,8 %, Piráti a Starostové 19,9 %, SPD 9,8 %, Přísaha 5,7 %, KSČM 5,2 %, ČSSD 3,6 %, Trikolóra, Svobodní a Soukromníci 2,7 % a Zelení 1,8 %. Ostatní strany a koalice zůstanou pod hladinou 1,8 %.

Model KdoVyhrajeVolby.cz také poskytuje přepočet volebního výsledku na sněmovní mandáty podle nového volebního zákona. Přepočet je přibližný, neboť skutečný zisk mandátů závisí na výsledku stran v jednotlivých krajích. Je pravděpodobné, že 100 mandátů dohromady nezíská kombinace SPOLU, Pirátů a Starostů, ale ani ANO s případnou podporou KSČM a SPD. Roli jazýčku na vahách tak zřejmě sehraje Přísaha Roberta Šlachty.

Havránková

Zuzana Havránková, docentka Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK

Vedoucí projektu, Zuzana Havránková, je docentkou Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK. Studovala mimo jiné na Helsinské univerzitě a působila na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Ve svém výzkumu se zabývá zejména metodami syntézy a agregace empirických zjištění, což využila i pro projekt KdoVyhrajeVolby.cz. Podle mezinárodní databáze RePEc patří mezi 150 nejvlivnějších žen ekonomek na světě. V roce 2018 získala cenu Kateřiny Šmídkové udělovanou Českou společností ekonomickou nejlepším českým ekonomkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…