Východočeské muzeum Pardubice opravuje pernštejnský mostek, do zámku vede provizorní lávka

07.05.2018 20:06

Pernštejnský mostek, který běžně vítá návštěvníky Zámku Pardubice renesančními kamennými reliéfy, částečně zakrylo lešení. Z něj je sestavená provizorní lávka, na několik týdnů jediný vstup do zámeckého paláce. Lávka není bezbariérová, po dobu rekonstrukce mostku se tak do zámku nedostanou vozíčkáři a osoby s omezením pohybu.

Východočeské muzeum Pardubice opravuje pernštejnský mostek, do zámku vede provizorní lávka
Foto: vcm.cz
Popisek: Východočeské muzeum Pardubice

„V minulosti byla nevhodnou technologií strojního spárování zdiva vzlínající i prosakující srážková voda uzavřena uvnitř konstrukce, což se projevilo opakovaným odmrzáním sanačních omítek i zdiva samotného. Nyní je nutné nerezovými kotvami přichytit mrazem oddělené části kleneb a nahradit uvolněné i poškozené cihly,“ vysvětluje ředitel muzea Tomáš Libánek. „Celý mostek včetně kamenného pilíře nakonec omítneme kompresní omítkou lomené bílé barvy, která umožní vodě, aby prosákla až na povrch. Kamenné prvky čeká odborné očištění a spárování,“ dodává Libánek. Pokud budou stavební práce postupovat podle plánu, měl by se vstup přes kamenný mostek obnovit v průběhu června.

„Špatný stav mostku naznačovala odpadající omítka a následně ho potvrdil stavebně technický průzkum. Sonda do mostovky odhalila, že kvůli dožilé hydroizolaci voda masivně zatékala do zdiva. Průzkum prokázal i statické poruchy a stav označil za havarijní,“ vysvětlil už v únoru nutnost opravy mostku, který stejně jako celý zámek patří Pardubickému kraji, 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Oprava vyjde na téměř 1,2 milionu korun,“ dodal Roman Línek.

Původně dřevěný most nahradil Jan z Pernštejna kamenným pravděpodobně v roce 1541, ve stejném roce byl osazen i zámecký portál. Parapet mostu se pyšní bohatou raně renesanční sochařskou výzdobou. Figurální a ornamentální reliéfy ozdobily pouze východní stranu mostu, která je vidět z přístupové cesty k zámku. Na západní straně, obrácené do zadní části nádvoří, byla výzdoba omezena na reliéfy kuželkové balustrády. Dokončení mostu včetně výzdoby datuje figura andílka s křídly držící destičku s letopočtem 1543.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…