Vyjádření MD ke kontrole NKÚ zaměřené na informační systémy na Ministerstvu dopravy

06.06.2016 12:14

Zpráva NKÚ hodnotí období od roku 2010, v některých bodech jde ještě hlouběji do minulosti. Za tuto dobu se na ministerstvu dopravy vystřídalo osm ministrů, což se podepsalo na tom, jak byl úřad řízen.

Vyjádření MD ke kontrole NKÚ zaměřené na informační systémy na Ministerstvu dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

U důležitých systémů jsme z minulosti zdědili smlouvy, u nichž chyběla autorská práva, a stát se tak dostával do velmi nevýhodného postavení vůči externím dodavatelům. Jednací řízení bez uveřejnění na provoz těchto systémů byla zadána v souladu se zákonem, s kritikou Nejvyššího kontrolního úřadu nicméně v některých bodech souhlasíme.

Problémy se týkají především období do roku 2012. Špatnou situaci postupně napravujeme a už v tom máme výsledky. Centrální registr vozidel, který v roce 2012 kolaboval, dnes funguje spolehlivě a je vypsána otevřená soutěž na jeho provozovatele. Díky výraznému posunu během posledního roku odvrátilo ministerstvo riziko odsuzujícího rozsudku Evropského soudního dvora u všech řízení, která souvisela s propojením informačních systémů. Koncepce rozvoje informačních systémů je zpracována, a není tedy pravda, že ministerstvo žádnou nemá.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…