Vyjádření SŽDC k soudnímu sporu se společností Grandi Stazioni

27.10.2018 17:50

V úterý proběhlo druhé jednání před Městským soudem v Praze, jako soudem odvolacím, k odvolání společnosti Grandi Stazioni Česká republika s.r.o. proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 2, kterým byla zamítnuta žaloba zmíněné společnosti o určení vlastnického práva k objektu Fantovy budovy.

Vyjádření SŽDC k soudnímu sporu se společností Grandi Stazioni
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Na závěr tohoto jednání byl odvolacím soudem vyhlášen rozsudek, jímž byl rozsudek soudu prvostupňového v celém rozsahu potvrzen a toto soudní řízení tak pravomocně uzavřeno v neprospěch společnosti Grandi Stazioni Česká republika s.r.o.

SŽDC vítá rozhodnutí soudu a i nadále bude v dalších třech sporech, které jsou společností Grandi Stazioni vedeny, hájit zájmy státní organizace. Jedná se o:

Soudní řízení o určení vlastnického práva vedené před Obvodním soudem pro Prahu 1 pod sp. zn. 64C 125/2016. Předmětem žaloby je určení vlastnického práva k objektu nové odbavovací haly ŽST Praha – hlavní nádraží. Uvedeným soudem doposud nebylo nařízeno jednání ve věci.

Soudní řízení o zaplacení vedené před Obvodním soudem pro Prahu 1 pod sp. zn 17C 188/2016. Zde je předmětem žaloby zaplacení částky na jistině a zaplacení smluvní pokuty. Předmět žaloby:

  • zaplacení částky na jistině původně ve výši 776 503 099,99 Kč s příslušenstvím, která byla následně omezena na částku na jistině 210 818 746,56 Kč s příslušenstvím s ohledem na částečnou úhradu žalované jistiny,
     
  • zaplacení smluvní pokuty vyjádřené kumulativně částkou 139 770 558 Kč za dobu do 25. 11. 2016 a procentní sazbou 0,5 % denně z dlužné částky za dobu od 26. 11. 2016 do zaplacení s příslušenstvím, a to s odkazem na ustanovení 17.7 Nájemní smlouvy. Ve věci doposud proběhla před Obvodním soudem pro Prahu 1 dvě jednání. Aktuálně je další jednání ve věci zatím odročeno na neurčito.

Soudní řízení o zaplacení náhrady škody ve výši 1 255 622 177,54 Kč s příslušenstvím vedené před Obvodním soudem pro Prahu 1 pod sp. zn. 41C 132/2017. Předmětem žaloby je tvrzený nárok na úhradu uvedené částky z titulu náhrady škody za neprodloužení nájemní smlouvy s tím, že žaloba v jejím obsahu zcela opomíjí skutečnost, že nájemní smlouva nebyla prodloužena z důvodu neplnění závazků společnosti GS k revitalizaci nemovitostí v objektu ŽST Praha – hlavní nádraží. Další jednání ve věci je Obvodním soudem pro Prahu 1 nařízeno na 30. 11. 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…