Výkonný ředitel Asociace odpadového hospodářství pro FAEI.CZ: Netrestejme lidi vyššími poplatky za odpadky

08.02.2018 10:20

Češi patří mezi nejlepší třídiče odpadků v Evropě. I tak ovšem na skládkách stále končí moc komunálního odpadu a Evropská unie hodlá toto množství razantně snížit. Výkonný ředitel Asociace odpadového hospodářství Petr Havelka v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.CZ) uvedl, že jsou tyto evropské cíle dosažitelné, ale není třeba kvůli tomu výrazně zvyšovat poplatky za netříděný odpad.

Výkonný ředitel Asociace odpadového hospodářství pro FAEI.CZ: Netrestejme lidi vyššími poplatky za odpadky
Foto: FAEI.CZ
Popisek: Výkonný ředitel Asociace odpadového hospodářství Petr Havelka

„Nabízejme spíše dobrovolná řešení, funguje to,“ řekl Petr Havelkarozhovoru a připomněl opakované návrhy na čtyřnásobné zdražení poplatků za ukládání odpadů na skládky. „Občané třídí, tak je spíše motivujme a nezdražujme jim zákonné ekologické daně a poplatky,“ dodal.

Havelka připomněl zkušenost z Hradce Králové, kde se významně navýšil počet barevných kontejnerů na tříděný odpad. „Lidé za rok vytřídili o 61 procent více plastů, o 21 procent více papíru, o 15 procent více biologicky rozložitelného odpadů. A to klíčové, proč to děláme, je pokles množství směsného odpadu. Ten se snížil o 52 procent. V absolutní hodnotě o 1236 tun. Tento nevzniklý odpad nemusel být odvezen na skládku a město za každou tunu ušetřilo zákonnou daň a další náklady,“ řekl Havelka.

Celý rozhovor s Petrem Havelkou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…