Výmoly.cz vyhlásily nejhorší díru ČR

27.07.2013 15:00

Výmoly.cz vyhlásily za podpory Nadace pojišťovny Generali vítěze 3.  ročníku ankety Nejhorší díra republiky. Na celé čáře zvítězily výtluky na silnici II/236 ve Smečně na Kladensku, které suverénně ovládly první tři místa žebříčku.

Výmoly.cz vyhlásily nejhorší díru ČR
Foto: Výmoly.cz
Popisek: Výtluky ze silnice II/236 ve Smečně na Kladensku

Anticena tak míří na Krajskou správu a údržbu silnic Středočeského kraje. V opravách výmolů zatím vede Moravskoslezský kraj. Letos zná poprvé nejhorší díru také Slovensko (Vytlky.sk) a Maďarsko (Katyuvadasz.hu).

Hlasování o nejhorší díru republiky začalo 15. dubna letošního roku. Samotnou uzávěrku nakonec pořadatelé kvůli červnovým záplavám posunuli do druhé poloviny července. Čtenáři měli z čeho vybírat. Téměř dva tisíce motoristů již vyfotilo a pověsilo na Výmoly.cz 3 176 výtluků a rozbitých silničních úseků z celé republiky.

„Počty nahlášených výtluků meziročně stoupají o desítky procent. Přispěla k tomu rostoucí popularita našeho projektu a hlavně čím dál tím větší chuť lidí něco změnit. Vymoly.cz totiž pomáhají navazovat komunikaci mezi silničáři a řidiči, takže zveřejněním jakéhokoli rigolu může každý šofér aktivně přispět ke zlepšení poměrů na silnicích,“ okomentoval výsledky soutěže Petr Čaník z Výmoly.cz.

Tankodrom Smečno

Skutečným vítězem letošního ročníku se vlastně stal celý úsek krajské silnice II/236 ve středočeském Smečně. Oceněné rigoly totiž vznikly na různých místech frekventovaného průtahu městem, jemuž místní lidé dali výmluvnou přezdívku Tankodrom Smečno.

„Trošku to vypadá, jako kdyby to tam nějaký zemědělec nedopatřením zoral,“ okomentoval v dubnu tehdejší stav dopravní tepny protínající Smečno jeden z fanoušků portálu Výmoly.cz.

Středočeská správa silnic katastrofální situaci ve městě dlouhou dobu řešila snížením rychlosti na 30 km/h. Po čtyřech měsících a zveřejnění na Výmoly.cz začala poničenou vozovku opravovat. Výtluk CZ 1132, který od čtenářů dostal nejvíc hlasů (3 352), se před pár dny dočkal nového asfaltového povrchu a na ostatních rigolech se momentálně pracuje.

Poničená silnice ve Smečně má však zajímavou historii. Kraj ji před několika lety za 21 milionů korun nechal zrekonstruovat, ale zřejmě bez zpevnění podloží, takže po letošní zimě se úsek ocitl v havarijním stavu. Nejúspěšnější výtluk CZ 1132 v podstatě ani nebyl klasickým výmolem, ale spíše kráterem, na němž mohlo jít i o život. S notnou dávkou nadsázky lze považovat za symbolické, že se objevil v zatáčce poblíž hřbitova.

Opravy se dočká přes polovinu děr

Projektu Výmoly.cz se za tři roky jeho existence daří s podporou Nadace pojišťovny Generali stále úspěšněji propojovat motoristy se silničáři. Dokládá to rostoucí počet oprav. „Silničáři se letos vypořádali již s 32 procenty děr, které řidiči vyfotili a pověsili na Výmoly.cz, a do konce roku tak zřejmě překonají 50procentní hranici. Loni se přitom opravilo 40 procent evidovaných rigolů,“ uvedl Petr Čaník. V řeči čísel to znamená, že z letos nahlášených 2301 úseků jich dosud prošlo rekonstrukcí 743.

Nejaktivnějším regionem v záplatování je zatím Moravskoslezský kraj, jehož cestáři do této chvíle opravili už 46 procent letos zaregistrovaných rigolů. Mohou tak zopakovat své loňské vítězství a opět získat od Nadace pojišťovny Generali finanční dar 100 tisíc korun. Na druhém místě se drží Zlínsko a třetí je Královehradecký kraj. Naopak na chvostu jsou zatím střední Čechy, Vysočina a Ústecko.

Silničáři reagují pozitivně

„Ze strany silničářů evidujeme veskrze pozitivní reakce a velice si vážíme toho, že projekt berou vážně,” řekl člen správní rady Nadace pojišťovny Generali Jiří Cívka. Řada správců silnic podle něj projekt aktivně sleduje a kde je to možné, snaží se na požadavky motoristů co nejrychleji reagovat.

Skutečnost, že se z webu Výmoly.cz stal funkční komunikační kanál mezi řidiči a silničáři vyzdvihl i Jan Říha, který vede redakci Zelené vlny Radiožurnálu – mediálního partnera projektu: „Na projektu oceňujeme, že navazuje komunikaci mezi řidiči a správci silnic a tím i jejich efektivní spolupráci. Výmoly.cz jsou nástrojem, jak poměry na silnicích místo nadávání účinně měnit.“

Podle Říhy patří mezi šoféry, kteří na výtluky upozorňují, také dobrovolní zpravodajové Zelené vlny. Do projektu se však může zapojit každý, koho štvou rozbité české silnice. Stačí k tomu chytrý telefon nebo fotoaparát.

Projekt má úspěch i v zahraničí

Výmoly.cz od roku 2013 působí rovněž mezinárodně. Díky podpoře Generali mohou řidiči monitorovat stav silnic nejen v České republice, ale také na Slovensku (Výtlky.sk) a v Maďarsku (Katyuvadasz.hu). Do projektu se tam zapojily stovky šoférů a obě země již také mají své první vítěze.

Nejhorší dírou Maďarska se stal úsek silnice posetý výtluky zaregistrovaný pod číslem HU113, který leží u obce Héhalom asi 60 kilometrů severovýchodně od Budapešti. Na Slovensku vyhrál také celý děravý úsek, a sice v obci Slovenské Ďarmoty v Banskobystrickém kraji.

Paradoxní je, že slovenský vítěz s pořadovým číslem SK3, které značí, že byl na server přidán jako třetí výtluk, leží pouhých 150 metrů od maďarské hranice.

Navíc nejúspěšnější výmoly Slovenska a Maďarska dělí od sebe vzdušnou čarou necelých 50 kilometrů. Uživatelé je zveřejnili v půlce dubna a oba se již dočkaly nového asfaltového povrchu.

V Maďarsku motoristé vyfotili a pověsili na portál Katyuvadasz.hu celkem 413 děr a poškozených úseků, zatímco slovenští řidiči přidali na Výtlky.sk už 693 rigolů. Jelikož výmolový projekt v těchto zemích teprve začíná, je reakce tamních silničářů minimální. Zatím opravili pouze jednotky procent nahlášených děr.

Podobná situace byla před několika lety i při startu projektu v České republice, kde je dnes míra zapojení silničářů několikanásobně vyšší.

„Díky Generali dostává původně výhradně český projekt Výmoly.cz nový mezinárodní rozměr. Získaná data umožní například unikátní srovnání problematiky silničních výtluků, které trápí řidiče v České republice, Slovensku a Maďarsku,” uzavřel Petr Čaník.

O projektu Výmoly.cz

Projekt Výmoly.cz vznikl počátkem roku 2011. V září stejného roku se stal vítězem prestižní soutěže Internet Effectiveness Awards (IEA) a obdržel Grand Prix – hlavní cenu soutěže udělovanou odbornou porotou jako Nejefektivnější internetové řešení roku 2011.

V loňském roce představil ve spolupráci s Nadací pojišťovny Generali mobilní aplikaci pro platformu iOS, která v květnu téhož roku získala 3. místo na přehlídce mobilních aplikací AppParade. Na IEA 2012 zabodovaly Výmoly.cz medailovým umístěním v kategorii Auto-Moto.

Výmoly.cz letos startují opět díky podpoře Nadace pojišťovny Generali. Mediálním partnerem je Český rozhlas 1 – Radiožurnál a jeho dopravní zpravodajství Zelená vlna.

Další informace

Webová aplikace: www.vymoly.cz
Mobilní aplikace iOS: Výmoly pro iOS
Mobilní aplikace Android: Výmoly pro Android
Výsledky 2012: Nejhorší díra roku 2012
Výsledky 2011: Nejhorší díra roku 2011
Sociální sítě: Výmoly na Facebooku, Výmoly na Twitteru, Výmoly na YouTube

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…