Výroční výstava představí veřejnosti Řád maltézských rytířů a jeho historii

13.11.2013 14:20

Praha, Klementinum: Národní knihovna ČR a Suverénní řád maltézských rytířů – České velkopřevorství připravili tento podzim milovníkům kultury a historie mimořádnou událost. Od 15. 11. 2013 do 5. 1. 2014 se ve Výstavním sále Galerie Klementinum uskuteční výstava 900 let řádu sv. Jana Jeruzalémského. Návštěvníci budou mít příležitost seznámit se nejen s bohatou historií nejstaršího rytířského řádu, ale i s doposud neprezentovanými předměty z jeho sbírek.

Výroční výstava představí veřejnosti Řád maltézských rytířů a jeho historii
Foto: E. Hodíková
Popisek: Barokní sál Národní knihovny České republiky

V letošním roce uplynulo 900 let od založení jednoho z nejvýznamnějších rytířských řádů, který vznikl v období křížových výprav a existuje kontinuálně až do současnosti. „Hlavním cílem výstavy připravené k tomuto jubileu je přinést základní informace o Řádu maltézských rytířů a ukázat činnost této instituce v minulosti i současnosti. Expozice je také výjimečnou příležitostí seznámit se s bohatou historií tohoto nejstaršího rytířského řádu jak ve světě, tak v Českých zemích, kde náš Řád působí skoro 850 roků. Tak dlouhou nepřetržitou existencí se může v celém světě chlubit skutečně jen České velkopřevorství,“ vysvětluje prokurátor Řádu, Johannes Lobkowicz. Výstava představí doposud neprezentované skvosty řádových sbírek jako unikátní uniformy, insignie, zbraně a další předměty vážící se k činnosti Řádu.

                            

Foto: E. Hodíková

Historická vyobrazení řádových galér připomenou slavnou válečnou epochu, kdy Řád bránil Středomoří před vpádem Osmanů. K vidění bude rovněž jedinečný soubor obrazů českých velkopřevorů a převorů ze 17. až 19. století i portréty řádových velmistrů: zejména zakladatele řádu bl. Gerarda či velmistra Frá Jean Parisota de la Vallette, hrdinného obránce Malty (1565) a zakladatele města La Valetta. Ke skvostům výstavy patří také barokní plastiky rytířů v řádovém oděvu, užívaném od středověku až do novověku. „Neméně mimořádné a pro návštěvníky zajímavé jsou i předměty každodenního řádového života, například slavnostní uniforma velkopřevora odkazující na vojenskou strukturu Řádu, či odění profesního rytíře s řádovou štólou, sady řádových insignií či vyznamenání. Pozoruhodnou vypovídací hodnotu o dobovém vkusu má také porcelánový servis z druhé pol. 19. století, doby velkopřevora Othenia Lichnowského, jemuž Řád vděčí za mimořádný rozvoj. Díky jeho vojenským zkušenostem bylo zakoupeno vlakových souprav, které měly v případě válečného konfliktu sloužit jako sanitní vlaky. Poprvé se uplatnily při okupaci Bosny, ale naplno až v průběhu první světové války,“ popisuje kurátor výstavy PhDr. Marek Vařeka, Ph.D. další exponáty. Významnou součástí výstavy bude též prezentace soudobých celosvětových humanitárních aktivit Řádu.

Suverénní řád sv. Jana Jeruzalémského na Rhodu a na Maltě představuje v rámci západního křesťanstva nejstarší církevní instituci svého druhu, jejíž historie nebyla od roku 1099 až do dnešní doby přerušena. Jako církevní řád byl uznán papežem Paskalem II. v roce 1113. Řád bojoval ve středověku a raném novověku proti Osmanům, aby zamezil jejich vpádu do Evropy. Kromě vojenských operací se ve vlastní síti špitálů intenzivně věnoval lékařství. Díky držbě ostrovů Rhodos a Malta byl Řád skutečně nezávislým na světské a církevní moci. V současné době je Řád maltézských rytířů uznáván 93 zeměmi jako nezávislý stát, což mu zaručuje samostatnost, a věnuje se výhradně charitativní a humanitární činnosti. Naplňování tohoto poslání se rozvinulo a rozšířilo do celého světa zejména během posledního století. V současnosti má Řád své zdravotnické či sociální zařízení ve více než 220 zemích světa, v nichž se angažuje 13 500 členů, na 80 000 vyškolených dobrovolných spolupracovníků a více než 25 000 zaměstnanců, mezi nimi především lékařů a odborných zdravotních sil.

Výstavu 900 let řádu sv. Jana Jeruzalémského, pořádanou Národní knihovnou ČR a Suverénním řádem maltézských rytířů – Českým velkopřevorstvím pod záštitou Karla Schwarzenberga, bude možné navštívit od 15. 11. 2013 do 5. 1. 2014 ve Výstavním sále Galerie Klementinum každý den od 10.30 do 18.00 s výjimkou pondělí. Ve dnech 24. 12. - 1. 1. 2014 bude výstava dočasně uzavřena. Vstupné je 50 Kč, pro studenty a seniory 40 Kč, pro děti do 15 let 20 Kč a děti do 6 let mohou expozici navštívit zdarma.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Národní knihovna

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…