Výroční zpráva Národního muzea za rok 2015

08.06.2016 10:50

Rok 2015 byl pro Národní muzeum spojen zejména s dokončením výběrového řízení na zhotovitele generální rekonstrukce Historické budovy Národního muzea.

Výroční zpráva Národního muzea za rok 2015
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Za přítomnosti předsedy vlády Bohuslava Sobotky a ministra kultury Daniela Hermana předalo muzeum 20. dubna 2015 Historickou budovu konsorciu stavebních firem Metrostav Praha, Průmstav Praha a IMOS Brno, které vyhrálo tendr na její rekonstrukci. Stavební a restaurátorské práce jsou plánovány na 42 měsíců. Usilovně se také pracuje na nových expozicích. Po téměř roční přípravě byla 22. července 2015 vyhlášena architektonická soutěž na řešení expozic, výstavních prostor a návštěvnického provozu v Historické a Nové budově Národního muzea

Pro návštěvníky Národní muzeum připravilo mnoho zajímavých výstav a doprovodných akcí. Loňský rok se nesl zejména v duchu výstavního cyklu Smrt. Zajímavá nabídka se odrazila také na návštěvnosti, která se oproti roku 2014 zvýšila o téměř o 30 000 návštěvníků.

Další informace a celou výroční zprávu naleznete na adrese vyrocnizpravy.nm.cz

I v roce 2015 bylo učiněno několik významných akvizic. Sbírky Historického muzea Národního muzea byly například obohaceny o nejstarší slovanskou církevní ražbu z konce 10. století – stříbrný denár typu Cach 164 pražského biskupství.

Dobré výsledky soustavné vědecko-výzkumné činnosti pracovníků Národního muzea potvrdilo umístění v žebříčku Hodnocení výzkumných organizací v roce 2014 – Národní muzeum získalo 56. místo z 220 (výsledky zohledňují hodnocené publikační výstupy za pětileté období 2009–2013). Tento žebříček v roce 2015 schválila a zveřejnila Rada pro výzkum, vývoj a inovace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…