Vysloužilé spotřebiče lze zdarma a bez nákupu odevzdat ve všech prodejnách Expert Elektro

13.05.2013 14:50

Nová evropská směrnice požaduje od všech prodejců elektra s prodejní plochou větší než 400 m2, aby od spotřebitelů bezplatně odebírali vysloužilé malé spotřebiče. A to i v případě, že si nepřijdou koupit nový.

Vysloužilé spotřebiče lze zdarma a bez nákupu odevzdat ve všech prodejnách Expert Elektro
Foto: Expert Elektro
Popisek: Expert Elektro

Jako první síť obchodů zaměřených na prodej elektrospotřebičů v České republice se na splnění tohoto požadavku komplexně připravila síť Expert Elektro. Ve spolupráci s kolektivním systémem pro sběr a zpracování vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN rozmístila ve všech svých 54 prodejnách speciální sběrné nádoby. Do nich je možné zdarma odhodit starý mixér, kávovar, žehličku nebo jiný spotřebič, jehož žádný rozměr nepřesahuje 25 cm.

„Členské státy Unie budou muset reagovat na tento požadavek nejpozději do 14. února 2014, my jsme připraveni v předstihu,“ vysvětluje ředitel marketingu Expert Elektro Ladislav Pospíšil.

V České republice se vysloužilé spotřebiče systematicky sbírají od roku 2005. ELEKTROWIN už například vysbíral přes dva miliony starých lednic, více než sedm milionů kusů malých spotřebičů a zajistil jejich ekologické zpracování. Malé spotřebiče ale, i přes tato úctyhodná čísla, stále z velké části končí v běžných popelnicích a poté na skládkách. Nové opatření může tuto situaci významně změnit k lepšímu.

„Se sítí prodejen Expert Elektro spolupracujeme intenzivně od roku 2006 a množství spotřebičů, které od ní přebíráme, rok od roku roste, a to včetně těch malých,“ konstatuje generální ředitel ELEKTROWINu Roman Tvrzník. Jen mezi roky 2011 a 2013 přibylo vysbíraných malých spotřebičů dvojnásobně, z 5,763 na 10,184 tuny.

Koše s vyměnitelnými bagy, do nichž se drobné elektro dosud sbíralo, nahradily nyní nové kontejnery přizpůsobené stylu prodejen Expert Elektro. Řešení ušité na míru nabízí ELEKTROWIN i dalším řetězcům.

Ladislav Pospíšil zároveň uklidňuje ostatní prodejce, které naplnění požadavků EU teprve čeká: „Některé naše prodejny nabízejí tuto službu už několik let a lidí, kteří přijdou jen odložit starý spotřebič, aniž by nakupovali, je méně, než jsme očekávali. Většina stejně potřebuje vyměnit starý za nový, nebo se prostě jen rozhlédne a zjistí, že se jim do domácnosti hodí něco jiného. Nicméně jsme připraveni aktivně podpořit tuto ekologickou aktivitu.“

Co dodat na závěr? Přijďte od 16. května se podívat na nejbližší prodejnu Expertu a uvidíte vše na vlastní oči. A nezapomeňte přinést vysloužilý spotřebič.

O síti Expert Elektro

Společnost Expert Elektro je nákupní sdružení, které vzniklo v roce 1995. O rok později bylo přijato za člena mezinárodní kooperace Expert International se sídlem ve Švýcarsku. Připojilo se tak ke skupině zhruba 3000 odborných obchodníků v Evropě. Expert International svým obratem zaujímá mezi evropskými řetězci celkově 4. místo.

Česká expertní síť se v současné době skládá ze 17 společníků a 55 prodejen. Mezi největší společníky patří K+B Expert, dále pak Elektro expert Jankovský, Elektro Vision a Spektrum Elektro. Společnost Expert Elektro v posledních letech zaznamenává trvalý růst a její podíl na tuzemském trhu se systematicky a plynule zvyšuje. Pokračuje výstavba prodejen, které nabízejí veškerý sortiment z oblasti elektroniky, elektrospotřebičů a počítačů pro domácnost včetně příslušenství a servisu. Konsolidace společnosti přináší své plody a stává se garantem dalšího trvalého rozvoje v České republice. Do budoucnosti otevírá nové perspektivy všem současným i budoucím členům společnosti. Motto Expert Elektro zní: „Expert – dobrá rada, dobrá cena“.

Vždy aktuální informace o společnosti Expert Elektro naleznete na www.amic.cz/tiskove-stredisko/expert-elektro/ nebo na www.expert.cz.

O kolektivním systému Elektrowin

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 150 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří na 1300 sběrných míst ve více než 950 městech a obcích, skoro 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3000 obcích.   

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…