Výstava Václav Havel – Politika a svědomí v brněnském krytu 10-Z

01.08.2016 20:01

Nedožité osmdesátiny Václava Havla připomíná výstava, která bude od 3. srpna do 18. září přístupná v brněnském krytu 10-Z v centru města. Připravil ji Ústav pro studium totalitních režimů ČR ve spolupráci s Českými centry a Knihovnou Václava Havla.

Výstava Václav Havel – Politika a svědomí v brněnském krytu 10-Z
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Na šestadvaceti panelech najde návštěvník výstavy slavné i méně známé myšlenky z Havlových textů či veřejných projevů. Citáty doprovázejí fotografie: čistě havlovské i aktualizační, které mají podtrhnout naléhavost výzev.

„Havla často považujeme za neškodnou součást minulosti. Jenže mnohé z toho, co napsal či řekl, dráždí do dneška, může to dokonce pro leckoho představovat politicky výbušný materiál,“  říká o výstavě její autor Jan Hron.

Výstavu doplňuje několik starých televizorů a telefonů, na nichž návštěvníci uvidí a uslyší Václava Havla. „Návštěvníci výstavy uvidí také nově otevřenou expozici krytu 10-Z, kterým musí bez průvodce projít, aby výstavu uviděli,“ připomíná historik Pavel Paleček, který zpřístupnil unikátní památku z doby studené války v centru moravské metropole. Kryt 10-Z sloužil jako tajný úkryt pro „klíčové pracovníky“ jihomoravského kraje a města Brna. Nachází se naproti zadního východu brněnské Nové radnice na Husově ulici. 

Po brněnském uvedení zamíří výstava do Českých center v zahraničí. Tam ji bude doprovázet bohatý program zahrnující divadelní představení, filmové projekce, přednášky historiků a besedy s pamětníky.

Výstavu je možné zhlédnout od 3. srpna do 18. září 2016 každý den kromě pondělí od 11:30 do 18:15 (poslední vstup). Školy mají vstup zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …