Výstavba třetího bloku Rostovské JE postoupila do klíčové fáze

21.03.2014 13:34

Na 3. bloku Rostovské jaderné elektrárny (JE), který je ve výstavbě, byla letos 15. března zahájena jedna z klíčových etap – tlaková zkouška systémů primárního okruhu s reaktorem.

Výstavba třetího bloku Rostovské JE postoupila do klíčové fáze
Foto: red
Popisek: Rosatom

V rámci této operace se potrubí primárního okruhu spolu s reaktorem zaplní chemicky upravenou (demineralizovanou) vodou, a natlačí se na zkušební tlak.  Tímto způsobem je prověřována kvalita všech svárů potrubí. Testují se i systémy havarijního vstřikování, provozního i havarijního dochlazování a další vybavení.

„Budou následovat tlakové zkoušky čtyř hydroakumulátorů pro havarijní chlazení aktivní zóny, poté testy čerpadel bezpečnostních systémů a tak dále. To vše jsou kroky, které nás přibližují ke spuštění třetího bloku,“ prohlásil hlavní inženýr Rostovské JE Alexej Žukov.

Pro zajištění tlakové zkoušky realizovali montéři z akciové společnosti Sezam více než 20 000 spojů a položili tři a půl kilometrů kabelů.

„Instalace opěrného rámu reaktoru, svaření hlavního cirkulačního potrubí a nyní i tlaková zkouška primárního okruhu – to vše bylo dokončeno v plánovaných termínech. Nepochybujeme o tom, že i následnou montáž reaktoru po proplaších zvládneme uskutečnit ve vynikající kvalitě a včas,“ říká hlavní inženýr Sezamu Michail Pinčuk. V časovém rozvrhu je na provedení tlakové zkoušky plánováno 25 dní. Po ukončení této etapy přistoupí montéři k definitivnímu smontování reaktoru včetně vnitřních částí a poté budou uskutečněny další testy před zavezením jaderného paliva.

Spuštění 3. bloku Rostovské JE s reaktorem VVER 1000 je naplánováno na konec roku 2014.

Urychlení prací na výstavbě 3. bloku Rostovské JE bylo možné dosáhnout díky aplikaci nových technologií v rámci projektu Multi-D Engineering. S touto technologii se měli možnost seznámit čeští experti a studenti ČVUT při návštěvě stavby 3. bloku Rostovské JE.

Mezi dodavateli zařízení pro 3. blok Rostovské JE byly i české firmy. Armatury například dodala firma Arako z Opavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…