XXIV. Pražské chirurgické dny přinesou žhavá témata

19.05.2017 14:00

Ve dnech 18. a 19. května 2017 proběhne v pražském hotelu Clarion již XXIV. ročník Pražských chirurgických dnů, největšího českého chirurgického kongresu s mezinárodní účastí. Kongres probíhá již od roku 1982 jako nástupce historických setkání českých chirurgů pořádaných I. chirurgickou klinikou (od 20. let minulého století) a dále kongresů České chirurgické společnosti. Odborníci se budou věnovat tématům zahrnujícím nejen chirurgii, ale půjdou napříč medicínou až po další otázky zdravotnické a humanitární v oblastech postižených válečným konfliktem nebo zdravotnické pomoci ČR Medevac.

XXIV. Pražské chirurgické dny přinesou žhavá témata
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Letošní XXIV. ročník je výjimečný nejen velmi vysokým zájmem – ale i aktivní účastí zahraničních i významných českých hostů – z řad nejvyhledávanějších odborníků z oblasti chirurgie, onkologie, traumatologie, hematologie a řady dalších oborů, ale zároveň i historicky jedním z největších počtů přihlášených účastníků kongresu v obou jeho sekcích. Témata kongresu si zvolili tradičně účastníci předchozích ročníků především z oblastí, které v chirurgii zažívají největší rozmach a pokrok či jsou nejdiskutovanější, otevřená… 
 
„Letošní témata mimořádně zasahují do každodenní praxe řady lékařů chirurgů, ale praktikujících i v nechirurgických oborech. Nosnými tématy byly zvoleny chirurgické postupy v léčbě onemocnění pankreatu, reálný dopad studií a experimentů na současnou onkochirurgii kolorekta, genetiku v onkologii, nové generace antikoagulancií (NOAC) v klinické praxi, poranění hlezna a nohy,“ vysvětluje Prof. MUDr. Zdeněk Krška, DrSc., přednosta I. chirurgické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze a prezident kongresu.
 
Jednotlivé sekce a bloky kongresu
 
Pro sekci týkající se karcinomu pankreatu přijal pozvání světově uznávaný odborník (přezdívaný Papež chirurgie pankreatu), jedna z aktivně plně činných legend Prof. Dr. Med. Markus W. Büchler působící jako přednosta Kliniky chirurgických oborů na Univerzitě v Heidelbergu. Ten zde z rukou rektora Univerzity Karlovy prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc. a děkana 1. lékařské fakulty prof. MUDr. Aleksiho Šeda, DrSc. převezme titul mimořádného profesora 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Miniinvazivní postupy v léčbě onemocnění slinivky bude hájit a prezentovat prof. Tobias Keck, z Univerzity v Lübecku, který patří k absolutní světové špičce právě v této oblasti.
 
Velmi očekávaným tématem kongresu je i otázka reálného dopadu studií a experimentů na současnou onkochirurgii kolorekta, kde je Česká republika stále na předních místech v oblasti incidence. Cílem sdělení předních českých (mimo jiné prof. J. Hoch, předseda Koloproktologické společnosti) a zahraničních (prof. Werner Kneist, Univerzita v Mainzu) odborníků je prezentace vysoce aktuálních poznatků ze společných programů i přenesených světových trendů.
 
Ke zpracování a přednesení aktuálního stavu a možností, tedy reálných výstupů pro klinickou praxi v oblasti genetiky v chirurgických oborech, byli vyzváni špičkoví specialisté napříč obory v čele s patology (prof. Pavel Dundr z Ústavu patologické anatomie), onkology (skupiny prof. Jana Žaloudíka a prof. Luboše Petruželky z MOU v Brně, respektive Onkologických klinik v Praze) a další specialisté.
 
Samostatným vyžádaným tématem je otázka NOAC (nových skupin perorálních antikoagulancií) s jejich indikacemi, riziky a způsobem vedení léčby. K přednáškám byli vyzváni i dva nejpřednější znalci této problematiky v ČR – prof. MUDr. Jan Kvasnička, DrSc. a prof. MUDr. M. Penka, DrSc. V průběhu tohoto bloku bude zároveň udělena cena prof. Marie Peškové.
 
V oblasti endoprotetiky v traumatologii je připraven zajímavý program s účastí předních zahraničních traumatologů. 
 
Do skupiny Poranění hlezna a nohy připravil sdělení tým prof. MUDr. P. Dufka (Neustadt), představitele německé traumatologie, spolu s týmem prof. MUDr. Pavla Dungla, představitele české ortopedie a traumatologie. Dále je aranžována přednáška docenta Karla F. Brauna z Mnichova, pojednávající o volbě artroplastiky po poraněních kyčelního kloubu, a samozřejmě řada přednášek českých specialistů.
 
Přednášku o poraněních zbraněmi používanými v rámci aktuálního terorismu bude prezentovat prof. MUDr. M. Zeman, DrSc.
 
V rámci kongresu bude předneseno i sdělení týkající se vraždy Otýlie Vranské, která nebyla dosud vyřešena. Problematikou této neuzavřené kauzy a novými poznatky se dlouhodobě zabývá Mgr. Radek Galaš z Policejního muzea ve spolupráci s uznávanými forenzními antropology České republiky. 
 
Prostor pro pomoc: Medevac
 
Renomé kongresu umožnilo věnovat sekci vysoce aktuálnímu tématu: otázkám zdravotnické a humanitární pomoci v oblastech postižených válečným konfliktem a řešení krizových situací při teroristických útocích, kde díky spolupráci organizátorů, především pak VFN v Praze a Ministerstva vnitra ČR, Ministerstva zahraničí ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR byla do programu Pražských chirurgických dnů zařazena již opakovaně sekce Medevac – zdravotnická pomoc ČR.  „Všeobecná fakultní nemocnice v Praze jako pilotní nemocnice programu Medevac organizuje toto unikátní mezioborové setkání, kterého se kromě zdravotníků účastní i nejvyšší představitelé Ministerstva zdravotnictví ČR, Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva zahraničí ČR. Lékaři, kteří se na projektu Medevac podíleli, představí široké odborné veřejnosti své zkušenosti s řešením zdravotnické péče a vývoj problematiky v pro nás odlišných podmínkách a především zatím i v neobvyklých situacích, které se nás, minimálně svými dopady, jistě dotknou a nyní již přímo i výrazně dotýkají,“ dodává prof. Krška. 
 
O kongresu XXIV. Pražské chirurgické dny
 
Pražské chirurgické dny patří jednoznačně k největším chirurgickým akcím s mezinárodní účastí, a to nejen v ČR. Již tradičně ji pořádá nejstarší a největší česká chirurgická klinika – I. chirurgická klinika VFN a 1. LF UK spolu s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze v čele s její ředitelkou Mgr. Danou Juráskovou, Ph.D. a 1. lékařskou fakultou UK v čele s děkanem prof. MUDr. Aleksim Šedem, DrSc. Mezinárodní kongres probíhá pod přímou patronací rektora UK prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc. Odbornými garanty a spolupracovníky kongresu jsou ČLS JEP, Česká chirurgická společnost, Česká společnost pro trombózu a hemostázu a další odborné společnosti. Letošního ročníku se zúčastní zástupci Německé chirurgické společnosti, a Spolku bavorských chirurgů a řada dalších zahraničních hostů. 
Letošní ročník probíhá v roce, kdy si připomínáme uplynutí 150 let od narození jedné z největších postav české chirurgie – profesora Otakara Kukuly.
V rámci kongresu zároveň proběhne Valná hromada českých chirurgů a schůze výboru České chirurgické společnosti. 
 
Na tento kongres navazuje další a to zásadní událost světového významu, kongres E-AHPBA v Mainzu. Díky společným tématům a především pozvaným účastníkům (prof. Büchler, Keck) se budou moci účastníci XXIV. Pražských chirurgických dnů jako první seznámit s některými zásadními trendy a postupy v medicíně, budou tudíž moci získat nejmodernější a nejrelevantnější informaci v přímém kontaktu a zúčastnit se diskuze. 
Paralelně s programem lékařů zároveň probíhá v rámci kongresu Pražské chirurgické dny i program pro nelékařský personál, a to především pro zdravotní sestry. I pro ně je zajištěný velmi atraktivní scénář přednášek, sdělení a prezentací nejerudovanějšími odborníky napříč obory. Program reflektuje hlavní témata kongresu a tradičně má velmi vysoké hodnocení a kredit.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…