ZP 211 hýčká dárce krve. Loni jim vyplatila téměř 6 milionů Kč

12.06.2018 8:40

Krev má v medicíně naprosto nezastupitelnou roli už jen tím, že se nedá uměle nahradit. Půllitr darované krve podle odborníků zachrání až tři lidské životy. I proto slavíme 14. června Světový den dárců krve.

ZP 211 hýčká dárce krve. Loni jim vyplatila téměř 6 milionů Kč
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Pokud se rozhodnete darovat krev, můžete využít benefitů od své ZP 211. Z fondu prevence jen loni přispěla dobrovolným dárcům krve částkou blížící se šesti miliónům - 5 936 873 Kč. „Jednou za rok dárcům proplácíme příspěvek až do výše 500 korun na položky z našich preventivních programů. Pokud během roku podstoupí dva a více odběrů, přispíváme dalších 250 korun na nákup vitaminů a minerálů, a v případě doložení minimálně šesti odběrů za konkrétní období mohou navíc čerpat příspěvek až 5 000 korun na lázeňskou léčebně rehabilitační péči,“ říká tisková mluvčí ZP 211 Hana Kadečková.

Krev potřebujeme každé dvě sekundy

Darovaná krev se používá při těžkých úrazech, při plicních, cévních, ortopedických a transplantačních operacích nebo při léčbě otrav. Statistiky říkají, že každé dvě sekundy někdo na světě potřebuje krev.

Krev plní v lidském těle důležité funkce. Transportuje dýchací plyny, teplo po těle, živiny do buněk, přepravuje hormony či vitamíny, odvádí odpadní produkty, udržuje stálé vnitřní prostředí a chrání celé tělo. Lidský organismus snese ztrátu do 550 ml, životu nebezpečné je pak množství větší jak 1500 ml.

Spotřeba krve vlivem stále náročnějších operací roste. Podle Světové zdravotnické organizace by v každé zemi mělo na každých tisíc obyvatel připadat celkem 40 dárců krve. Češi darují každoročně až 200 tisíc litrů krve, navzdory tomu je však odběrů pořád málo. V současnosti chybí v ČR asi 130 tisíc dárců.

Krev může v ČR darovat každý zdravý muž či žena ve věku 18 až 65 let s hmotností nad 50 kg. Připravte se, že na transfuzní stanici strávíte asi 50 až 100 minut, přičemž samotný odběr zabere zhruba 5 až 10 minut. Obvykle se odebírá 450 ml krve, kterou si tělo dokáže zpátky doplnit během několika dnů. Ženy mohou absolvovat celkem tři odběry za rok, muži čtyři, a to v minimálním intervalu 10 týdnů.

Dobrovolným dárcům krve děkujeme!

Vaše ZP 211

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…